ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνέντευξη Τσίπρα στο Newsbomb.gr: Εγώ είδα έναν άλλον Αλέξη Τσίπρα...

Συνέντευξη Τσίπρα στο Newsbomb.gr: Εγώ είδα έναν άλλον Αλέξη Τσίπρα...

Στην συνέντευξη που μου παραχώρησε χθες 22/04/2020 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ προσωπικά είδα έναν άλλο Τσίπρα και οφείλω να το καταθέσω - Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Είδα έναν Τσίπρα να μην ποντάρει στην πολιτική εκμετάλλευση του πόνου και του θανάτου.

Έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναγνωρίζει τα θετικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν διστάζει να τα πει δημοσίως, παρά τις αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ορθώς αρχικά πήρε μια δύσκολη πολιτική απόφαση αλλά με τη καθολική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης – και αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα- να ακολουθήσει σχετικά έγκαιρα τα ενδεδειγμένα από την επιστημονική κοινότητα περιοριστικά μέτρα, που σχεδόν το σύνολο των χωρών στην Ευρώπη και στον κόσμο ακολούθησαν με διαφορά ελάχιστων ημερών η μία από την άλλη. Υπήρξαν φυσικά και αστοχίες, και καθυστερήσεις, και παραλείψεις. Δεν αποτέλεσε όμως πολιτική μου επιλογή να στήσω το γαϊτανάκι της κριτικής και της αντιπολίτευσης την ώρα της κρίσης». Δεν θυμάμαι αρχηγούς αντιπολίτευσης να δίνουν τέτοιες απαντήσεις.

Είδα έναν Τσίπρα να κάνει focus στον άνθρωπο και όχι στα μαθηματικά διαγράμματα: «είναι λίγο άχαρο να κάνουμε συγκρίσεις για το ποια χώρα έχει τους περισσότερους ή τους λιγότερους νεκρούς. Μου θυμίζει το γνωστό ρητό ότι ένας θάνατος είναι θρήνος, αλλά πολλές χιλιάδες είναι απλά μια στατιστική. Εγώ δε θέλω να το βλέπω έτσι. Οι αριθμοί πίσω από την πανδημία κρύβουν ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα, είχαν όνειρα και προσδοκίες και αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός σήμερα θα ήταν μαζί μας», μου είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr: Ο ΣΕΒ παραγγέλνει και ο Μητσοτάκης υλοποιεί

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και αλήθειες, ασχέτως αν κάποιοι δεν θέλουμε να τις ακούμε. Μέσα στην μεγάλη κρίση του 2015 κράτησε ζωντανό το ΕΣΥ το οποίο είχαν διαλύσει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. «Στο θέμα της Υγείας, η ΝΔ και η ηγεσία της καθοδηγούνται από δυο σταθερές. Η μια έχει να κάνει με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ότι η δημόσια υγεία, όπως και συνολικά το κοινωνικό κράτος, πρέπει να αποδυναμωθεί, να συρρικνωθεί, να υποβαθμιστεί από υποχρέωση προς όλους τους πολίτες σε φιλανθρωπία. Και το χώρο που θα αφήσει να τον καταλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι’ αυτό πολέμησαν με τις μνημονιακές τους κυβερνήσεις το ΕΣΥ, αποδεκάτισαν το ανθρώπινο δυναμικό του, που τώρα χειροκροτούν υποκριτικά, πέταξαν εκτός περίθαλψης εκατομμύρια ανασφάλιστους, επέβαλαν το πεντάευρο, κλπ. Και φυσικά αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για στήριξη του ΕΣΥ, και πολέμησαν όπως είπα παραπάνω, τη δική μας προσπάθεια να το στηρίξουμε και να το ενισχύσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Αν το σύστημα ήταν διαλυμένο, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κι αυτό πρέπει να το χρεώσουμε στον Τσίπρα.

Είδα έναν Τσίπρα να φοβάται και να ανησυχεί για το αύριο: «Ο κορονοϊός δεν μπορεί να είναι πανάκεια για κάθε νοσηρή απορρύθμιση. Ούτε είναι μονόδρομος η επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων». Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτό;

Είπε κι άλλες αλήθειες με τις οποίες κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει:

«Αν η κυβέρνηση καθίσει αδρανής να βλέπει τους μήνες να περνούν και την ύφεση να βαθαίνει και τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται στις επιχειρήσεις, τότε και μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες, αφού η οικονομία δε θα ξαναπαίρνει μπρος και τα έσοδα θα παραμένουν χαμηλά, αλλά και οι νέες ανάγκες που θα δημιουργούνται θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια ταμειακά αποθέματα. Συνεπώς αν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά στοχευμένα, τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου, για να διατηρήσει την ζήτηση αλλά και την προσφορά, τότε θα περάσουμε ένα δραματικό καλοκαίρι και το Φθινόπωρο θα μας βρει χωρίς μαξιλάρι. Μόνο με ύφεση και με χρέη».

Η δουλειά του Τσίπρα είναι ακριβώς αυτή. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Είναι να ελέγχει την εξουσία. Δεν είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να χαϊδεύει αυτιά.

Αν δεν κατήγγειλε με τόσο σκληρό ύφος τον Βρούτση και το φιάσκο με τα voucher ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα το έπαιρνε πίσω.

Ο Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα: «Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο… Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, αφού το επίδομα των 800 ευρώ είναι απολύτως επιλέξιμο για προγράμματα ΕΣΠΑ. Επέλεξε όμως τους μεσάζοντες που πουλάνε “σκόιλ ελικίκου” για μεταξωτές κορδέλες. Και επιβεβαίωσε πως η μόνη κατάρτιση που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι αυτή της αρπαχτής, που προσβάλλει τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινή λογική. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να πάρει πίσω αυτό το αίσχος, να στηρίξει με τα χρήματα αυτά τους επιστήμονες και να σταματήσει να κρύβεται», είπε ο Τσίπρας.

Λίγες ώρες μετά ο Βρούτσης με εντολή Μητσοτάκη πήρε πίσω το φιάσκο…

Συν τοις άλλοις είδα έναν Τσίπρα που ειλικρινά διακατέχεται από σκεπτικισμό για το πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Θα βγούμε από τα σπίτια μας; Και πώς θα βγούμε;

«Μας ανησυχεί και πολύ μάλιστα. Φοβάμαι ότι όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας θα βγούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Και ιδιαίτερα στη χώρα μας, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κρίση έχει αρχίσει να δημιουργεί μείζονα ζητήματα δημοκρατίας. Και η λογοδοσία είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Ωστόσο εδώ και δυο μήνες η κυβέρνηση νομοθετεί μόνο με ΠΝΠ, ακόμη και για τα οικονομικά μέτρα».

Εν κατακλείδι είδα ένα Τσίπρα μετρημένο και προσεκτικό.

Είδα έναν Τσίπρα που δεν ήθελε να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Δεν ήθελε τσιτάτα και βερμπαλισμούς.

Μοιάζει σα να ακολουθεί το ρητό του Τσόρτσιλ (κι αυτό είναι δική μου εκτίμηση): «Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.