ΑΠΟΨΕΙΣ

Μόνο ως «οιονεί εμπόλεμη» μπορεί η Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία

Μόνο ως «οιονεί εμπόλεμη» μπορεί η Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία

Η Τουρκία απέσυρε χθές το ερευνητικό της σκάφος στην Αττάλεια, στο πλαίσιο τακτικού ελιγμού της τελευταίας στιγμής, κάτω από την διεθνή πίεση.  Το «Ορούτς Ρέις» πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες, παραβιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα για 35 ημέρες, με την συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων - Γράφει ο Σήφης Βαλυράκης, πρώην υπουργός 

Η Τουρκία εμμένει στην έωλη Τούρκο - Λυβική συμφωνία για την ΑΟΖ. Εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η Κύπρος διαθέτει περιορισμένη κυριαρχία αλλά και ότι τα ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος κλπ έχουν περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα. Δηλώνει με έμφαση πως είναι έτοιμη να σβήσει από τον χάρτη το Καστελόριζο.

Η Τουρκία έχει πάγια επεκτατική και αναθεωρητική στρατηγική οραματιζόμενη την αναβίωση ισλαμικής οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης και ενεργειακού πρωταγωνιστή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα δορυφόρο της.

Απειλεί την Ελλάδα με όπλο μεταναστευτικές ροές και με κλιμάκωση χρήσης βίας, όχι μόνο με την πολεμοχαρή ρητορική της Άγκυρας αλλά και στην στρατιωτική πρακτική της. Έχει εισβάλει και διατηρεί τουρκικό στρατό κατοχής στην Κύπρο από το 1974, ενώ ενισχύει συνεχώς την στρατιά του Αιγαίου που απειλεί τα Ελληνικά νησιά, τα οποία απαιτεί αποστρατικοποιημένα και απροστάτευτα.

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα αν αυτή επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, στα 12 μίλια σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Η μη επέκταση μέχρι σήμερα της εθνικής κυριαρχίας μας στην θάλασσα αποτελεί «Σοβαρή Ελληνική Παράληψη» και δικαίωμα που πρέπει να ασκηθεί άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Είναι σαφές πια ότι η Τουρκία έχει επενδύσει και μεθοδεύει ακόμα και στην πρόκληση ενός περιορισμένου «θερμού επεισοδίου». Επιδιώκει να εκβιάσει την Ελλάδα και να την σύρει σε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, εφ’ όλης της ύλης, των χωρίς όριο διεκδικήσεων της Άγκυρας, με την Τουρκία να έχει το πάνω χέρι.

Ως εδώ και μη παρέκει.

Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και οι Συμμαχίες που επιτυγχάνει η Ελληνική διπλωματία είναι σημαντικά και χρήσιμα για να είναι όμως αποτελεσματικά θα πρέπει η Ελλάδα να περάσει σε άλλη φάση κινητοποίησης, μην αφήνοντας χωρίς ανταπάντηση αποτροπής όποια Τουρκική επιθετική κλιμάκωση.

Σε περίπτωση που τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη προσεγγίσουν ξανά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η ακόμα περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο την περιοχή των 12 μιλίων από τις Ελληνικές ακτές, τότε η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διατάξει από τώρα και με πάγια εντολή την άμεση ενεργοποίηση κανόνων εμπλοκής.

Δεν δεχόμαστε απώλεια ανθρώπινης ζωής από πρόκληση προσχεδιασμένου θερμού επεισοδίου από την Τουρκία. Αν αυτό συμβεί θα σημάνει αυτόματη κήρυξη Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Οι εκκαθαρίσεις χιλιάδων αντιφρονούντων αξιωματικών, από τον Ερντογάν, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Υπάρχει διάχυτη καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών, σοβαρά θέματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να ανοίξει και άλλο νέο μέτωπο (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Κούρδοι κλπ) και μάλιστα με την Ελλάδα. Ο Ερντογάν κραδαίνει το γιαταγάνι του για να εκφοβίσει την Ελλάδα και να την εξαναγκάσει να προσέλθει με την ουρά στα σκέλη σε διάλογο υποταγής.

Ας γίνει συνείδηση προς κάθε κατεύθυνση ότι, με το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ίδια η Άγκυρα, η Ελλάδα αναγκαστικά, μόνο ως «οιονεί εμπόλεμος», μπορεί να καθίσει σε τραπέζι Ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Αθήνα 14 / 9 / 2020 - Σήφης Βαλυράκης Πρώην Υπουργός