ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν: «Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» – Ψευτιές, νταηλικία και μάχη για ένα καρβέλι ψωμί

Ερντογάν: «Καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» – Ψευτιές, νταηλικία και μάχη για ένα καρβέλι ψωμί

Απελπιστική η οικονομική κατάσταση στην τουρκική κοινωνία - Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη – Τους κοροϊδεύει ο «σουλτάνος» με δήθεν κοιτάσματα ενώ η φτώχεια «θερίζει».

Η επιχείρηση… γοητεία που επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό καθεστώς φαίνεται πως έλαβε και επίσημα τέλος. Τα «αθώα» καλέσματα φιλίας των Ερντογάν και Τσαβούσογλου διαδέχθηκαν οι απειλές και οι ύβρεις εναντίον μας, επιβεβαιώνοντας τα όσα γράφουμε εδώ και πολύ καιρό στο Newsbomb.gr.

Θα ήταν ψέμα αν σας λέγαμε πως πέφτουμε από τα σύννεφα ακούγοντας τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει ότι «οι Έλληνες θα πάθουν ό,τι ακριβώς έπαθαν και πριν 100 χρόνια στη Σμύρνη». Αυτό είναι το ήθος του, αυτή είναι η παιδεία του, αυτός ο πολιτισμός του, αυτή είναι η Τουρκία των σφαγών, των γενοκτονιών και του παιδομαζώματος. Ίδια εδώ και αιώνες και κυρίως αμετανόητη.

Μάλιστα, ο Ερντογάν, σε ομιλία του τη Δευτέρα πανηγύριζε που έστειλε στο Αιγαίο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την τουρκική γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία – δυστυχώς για τον τουρκικό λαό είναι πολλά και τεράστια.

Στη σύγχρονη Τουρκία, στη χώρα που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν οραματίζεται να γίνει η προστάτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου, η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί τελείως. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, με τον Ερντογάν να επιτίθεται στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου για το περίφημο «ψωμί του λαού».

Το ψωμί αυτό, που παράγεται από το 1977, είναι για τα φτωχά στρώματα καθώς, ενώ το κανονικό ψωμί πωλείται έναντι 1,75 - 2 τουρκικές λίρες, το «ψωμί του λαού» διατίθεται έναντι 1 λίρας. Λόγω, όμως, της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η ζήτηση για το «φθηνό ψωμί» αυξήθηκε και ως εκ τούτου ο δήμος Κωνσταντινούπολης αύξησε την παραγωγή από τα 800.000 τεμάχια στα 1,5 εκατ. τεμάχια με στόχο να φτάσει τα 2,5 εκατ. Στο «παλάτι» προφανώς δεν άρεσε η πρωτοβουλία Ιμάμογλου, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στον δήμαρχο, με το υπουργείο Γεωργίας να προβάλλει το επιχείρημα ότι τα ψωμιά πέρα από τους φούρνους πωλούνται μόνο σε λαϊκές αγορές και όχι στα κιόσκια του δήμου, απειλώντας με κυρώσεις τον δήμαρχο της Πόλης.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, με εισβολή στην Κύπρο και κουνάει το δάχτυλο σε Γάλλους και Αμερικανούς. Όμως, έχει φτάσει πλέον η στιγμή όπου το αίσθημα της πείνας είναι τόσο έντονο που δεν μπορεί κανένας να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες και ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το καθεστώς Ερντογάν αν και προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης απ’ όπου και αν προέρχεται, φαίνεται ότι πλέον αδυνατεί να τις ελέγξει όταν η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Η απόλυτη αντίθεση λοιπόν. Στο εξωτερικό, η εικόνα της ισχυρής χώρας που διεκδικεί τα πάντα, δήθεν αδικημένη. Απειλεί, τσαμπουκαλεύεται, δείχνει ότι δεν χαλιναγωγείται από κανέναν. Στο εσωτερικό πείνα, διωγμοί, ένοπλες πολιτοφυλακές, φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και όσο το ψάρι θα συνεχίσει να βρωμάει όλο και περισσότερο από το κεφάλι, τόσο αυτές οι αντιθέσεις θα μεγαλώνουν.

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να επιβιώνει για όσο περισσότερο μπορεί με το δήθεν όραμα του νεοοθωμανισμού. Στην ουσία όμως, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το μανδύα που καλύπτει την σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας, της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού.

Η Ελλάδα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον έχει έναν και μόνο δρόμο. Τη διπλωματική κινητικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.