Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αναβάθμιση – έκπληξη της S&P

Αμαλία Κάτζου

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μειώνει περαιτέρω το county risk της χώρας και ενισχύει την εμπιστοσύνη των ξένων στις προοπτικές της.

Ο οίκος αξιολόγησης «S&P Global Ratings» προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ-, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από «σταθερή» σε «θετική».

Η αξιολόγηση ΒΒ είναι η υψηλότερη που είχε ποτέ η ελληνική οικονομία ακόμη και στην προ κρίσης εποχή και πλέον είναι μεταξύ των 40 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν τη συγκεκριμένη διαβάθμιση.

Παράλληλα τα ελληνικά assets, δηλαδή μετοχές και ομόλογα μπαίνουν στο επενδυτικό στόχαστρο μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία παρακολουθούν τις χώρες με αξιολόγηση ΒΒ.

Ετσι αναμένεται να ενταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές και ομόλογα το επόμενο διάστημα από funds με ποιοτικά χαρακτηριστικά και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ηδη το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά έντονα ανοδικά στον απόηχο της αναβάθμισης από την Standard & Poor’s, με το Γενικό Δείκτη να κατοχυρώνει τις 900 μονάδες και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διατήρηση του θετικού momentum.

Επίσης η αναβάθμιση βελτιώνει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Και μπορεί οι εκδόσεις ομολόγων να μην προαναγγέλλονται, ωστόσο είναι βέβαιο πως το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει το βήμα όταν θεωρήσει κατάλληλες τις συνθήκες, με τις εκτιμήσεις πάντως να υποστηρίζουν πως δεν θα αργήσει μια νέα έξοδο στις αγορές.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved