ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο πιθανό είναι να μετατραπεί σε φιάσκο η υπόθεση των self test;

Πόσο πιθανό είναι να μετατραπεί σε φιάσκο η υπόθεση των self test;

To ερώτημα θα μας απασχολήσει αρκετά το προσεχές διάστημα. Ειδικά όσους έχουμε παιδιά που πάνε σχολείο. Λόγω των ζητημάτων αξιοπιστίας των συγκεκριμένων test, είναι πολύ πιθανό να δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα για το ίδιο άτομο σε διάστημα 24ώρου ή και λιγότερων ωρών.

Έχει παρατηρηθεί δηλαδή ότι μπορεί ένας μαθητής ή ένας πολίτης να βγαίνει θετικός στο πρώτο σελφ τεστ και μετά από μια ώρα να βγαίνει αρνητικός στο επαναληπτικό. Όπως λένε οι γιατροί ακόμα κι αν ένας πολίτης βγει θετικός σε ένα τεστ και αρνητικός σε 2 ή 3 επαναληπτικά, αυτό που υπερισχύει είναι το θετικό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο πολίτης ή ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να κάνει στη συνέχεια μοριακό τεστ ή έστω τεστ αντιγόνων σε κάποια δημόσια δομή.

Αν σε μια 4μελή οικογένεια υπάρξει ένα θετικό σελφ τεστ και 3 αρνητικά, προφανώς όλη η οικογένεια θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό τεστ για να είναι απολύτως βέβαια τα μέλη της ότι είναι φορείς του ιού. Τα λέω καλά μέχρι εδώ ή μήπως κάνω λάθος;

Είναι όμως δωρεάν τα μοριακά τέστ;

Βλέπετε τα τεστ είναι δωρεάν μόνο στις δημόσιες δομές ή στα νοσοκομεία. Στα ιδιωτικά ιατρεία δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από κανένα ταμείο.

Αν δηλαδή ένας μαθητής χρειαστεί να κάνει ο ίδιος και η οικογένειά του ολόκληρη τεστ μοριακό, θα πρέπει να πάνε όλοι μαζί σε κάποιο νοσοκομείο, ακυρώνοντας δηλαδή την βασική λειτουργία των σελφ τεστ που ήταν η αποφυγή των συνωστισμών στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές.

Να το πω πιο απλά: Μια πενταμελής οικογένεια, αν έχει λάβει μη αξιόπιστα αποτελέσματα από τα σελφ τεστ θα πρέπει: Να μεταβεί συν γυναιξί και τέκνοις σε δημόσιο νοσοκομείο με κίνδυνο είτε να μεταφέρει τον κορονοϊό, είτε να κολλήσει εκεί τον ιό. Να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και να πληρώσει 300 ευρώ για 5 μοριακά τεστ.

Αν αυτό φαίνεται φυσιολογικό για εσάς ή για τους εγκεφάλους του εθνικού συστήματος υγείας, τότε πάω πάσο.

Μάλλον εγώ κάτι δεν καταλαβαίνω καλά.

Λεφτά να έχουμε να χαλάμε...

Σιγά να μην έπρεπε να το δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγνωστικά...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self-test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πότε πρέπει να τα κάνουν