ΑΠΟΨΕΙΣ

Ήρθε η ώρα των ισοβίων και για τους εμπρηστές

Απόκοσμη εικόνα από την Εύβοια που δοκιμάζεται από τις 3 Αυγούστου
Απόκοσμη εικόνα από την Εύβοια που δοκιμάζεται από τις 3 Αυγούστου
AP Photo/Thodoris Nikolaou

Οι φωτιές που κατακαίνε τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταθούν αφορμή για να ανοίξει ξανά το θέμα της ισόβιας κάθειρξης για τους εμπρηστές.

Τις τελευταίες έξι ημέρες όλοι όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας νιώθουμε ένα μεγάλο σφίξιμο στο στομάχι καθώς έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απίστευτης «δολοφονίας» της φύσης που όμοια της είχαμε να συναντήσουμε χρόνια.

Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, ενός «μαύρου» Αυγούστου, από τις αρχές του οποίου παρακολουθούμε τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα. Μόνο για την Αττική και την Εύβοια, περιοχές που μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί πιο σκληρά, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 270.000 καμένα στρέμματα. Aν συνυπολογίσει κανείς και τις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, τη Ρόδο, τον Θεολόγο, ο παραπάνω αριθμός ανεβαίνει κατά πολύ.

Οι φωτιές που κατακαίνε τη χώρα από τις 3 Αυγούστου άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς σπίτι. Οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης, των Θρακομακεδώνων και δεκάδων οικισμών στην Εύβοια και την Ηλεία είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά. Κι αυτό είναι εξοργιστικό. Περισσότερο εξοργιστικό όμως είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις φωτιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ Απόστολος Σκρέκας, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για 19 προσαγωγές ατόμων που κριθήκαν ύποπτα για εμπρησμό.

Αυτά που έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες δεν θυμίζουν προηγούμενες θερινές περιόδους και πυρκαγιές λόγω του... παρατεταμένου καύσωνα αλλά συντονισμένη επίθεση! Και τα απαριθμώ:

Το απόγευμα του Σαββάτου, άνδρες της ΔΙΑΣ εντόπισαν να κινείται ύποπτα στο Άλσος Φινοπούλου έναν 38χρονο Αφγανό, ο οποίος κρατούσε σακίδιο με αναπτήρα, άδειο πακέτο τσιγάρων με εμφανή ίχνη καύσης ενώ σε παρακείμενη ρίζα δέντρου υπήρχαν κομμάτια από χαρτοπετσέτες.

Άνδρες της ΔΙΑΣ βρήκαν στο δάσος της Βαρυμπόμπης ένα τσαντάκι, στο οποίο υπήρχε ένα μεταλλικό κουτί με σπίρτα, αναπτήρα και άγνωστα αντικείμενα τυλιγμένα σε χαρτί και πλαστικό.

Στην Καλαμάτα συνελήφθη ένας 71χρονος που κατηγορείται για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στις 3 και στις 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βλαχόπουλο και στο όρος Μαγκλαβά.

Στην Πετρούπολη συνελήφθη ένας 47χρονος που προέβη σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία εντός του άλσους Αγίου Δημητρίου, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναπτήρας, δύο φιάλες αντισηπτικής λοσιόν και κινητό τηλέφωνο. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επιπρόσθετα, η εμπλοκή του και σε εμπρησμούς 4 κάδων απορριμμάτων στην περιοχή της Πετρούπολης.

Λίγο νωρίτερα, την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε έναν 43χρονο που βρισκόταν στο Κρυονέρι παριστάνοντας τον εθελοντή πυροσβέστη και έβαζε φωτιές.

gada-emprismos.jpg
Σπίρτα, αναπτήρες, προσανάμματα, φιδάκια, τσόφλια καρυδιών... Καθημερινά αντικείμενα που, όμως, χρησιμοποιούνται - μαζί με κροτίδες και άλλα ύποπτα υλικά - ως προσανάμματα από τους επιτήδειους εμπρηστές.

Στην καρδιά της Αθήνας κάποιοι εγκληματίες προσπάθησαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ωστόσο χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του «θεματοφύλακα του Πεδίου του Άρεως», κ. Ηλία Μαροσούλη, ο κίνδυνος αποσβέστηκε γρήγορα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, κλιμάκιο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, εντόπισε μέσα σε ξερόχορτα έναν μεγεθυντικό φακό.

Ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, σημειώνει πως «η φωτιά στην περιοχή είναι εμπρησμός» τονίζοντας, ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει άλλες τέσσερις απόπειρες.

Το πρωί της Κυριακής τρεις νεαροί συνελήφθησαν από υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Πειραιά, για εμπρησμούς από πρόθεση, σε άλσος στο Πέραμα. Οι δύο από αυτούς είναι ανήλικοι! Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις νεαροί στις 07.00 σήμερα το πρωί, έβαλαν φωτιές με αναπτήρα σε πευκοβελόνες, χαρτιά και ξύλα σε διάφορα σημεία του άλσους, οι οποίες σβήστηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, δ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Ποιος νοήμων άνθρωπος πιστεύει ότι οι παραπάνω φερόμενοι ως δράστες, οι οποίοι πιάστηκαν με σπίρτα, αναπτήρες, προσανάμματα, τσόφλια καρυδιών που χρησιμοποιούνται ως προσανάμματα, φιδάκια, κροτίδες, οι παραπάνω που στα 16 και τα 17 τους χρόνια πιάστηκαν να βάζουν φωτιά σε πευκοβελόνες, οι παραπάνω που προσποιούνταν ότι βοηθούν τους απελπισμένους πυρόπληκτους ως εθελοντές πυροσβέστες και έβαζαν οι ίδιοι φωτιές, όλοι αυτοί που προσπάθησαν να... κλέψουν κάτι από την πατρίδα μας, δεν θα ξανακάνουν τα ίδια αν μείνουν στη φυλακή για ένα ή δύο χρόνια;

Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για σχέδιο αποτροπής ενεργειών εμπρησμού από την ΕΛ.ΑΣ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των ποινών για τον εμπρησμό, με αφορμή τα όσα τραγικά συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα.

Ωστόσο ερωτώ, είναι αυτά αρκετά; Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την ποινή των ισοβίων -χωρίς αναστολή- για τους εμπρησμούς εκ προθέσεως, άσχετα αν προκύπτει θάνατος ή όχι από αυτούς; Μόλις πέσει η... στάχτη που έχει δημιουργηθεί από τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν και οι άνθρωποι που καταστράφηκαν αποκτήσουν πάλι στέγη πάνω από το κεφάλι τους, είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί ξανά το πλαίσιο της τιμωρίας των συγκεκριμένων «ανθρώπων»...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.