ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες «Αποκάλυψης» στην Εύβοια: Εκκενώνονται οικισμοί, 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Φωτιά στην Εύβοια
Απόκοσμες εικόνες στην Εύβοια
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Απόκοσμες εικόνες από τη φωτιά στην Εύβοια, με τους κατοίκους να δοκιμάζονται για έκτη ημέρα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη φωτιά που κατακαίει τη βόρεια Εύβοια για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Tα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο ενώ νωρίτερα σήμερα μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί. Λίγο αργότερα στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα, αυτή τη φορά σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Οι φλόγες βρίσκονται πλέον έξω από το χωριό Ελληνικά, ενώ η φωτιά έχει περικυκλώσει τη Γαλατσώνα και το Αγριοβότανο. Την ίδια στιγμή, η φωτιά στον οικισμό Τρουπί έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, με τους αστυνομικούς να αναγκάζονται να ζητήσουν με ντουντούκες από τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά μίλησε στον ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ο οποίος τόνισε ότι περίπου 3.000 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, είτε σε οργανωμένους χώρους. Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους ενώ μέχρι στιγμής δεν διατρέχει κίνδυνο η Ιστιαία.

evia-apokosmes-eikones.jpg
Απόκοσμες εικόνες στην ΕύβοιαIntimenews/Γιάννης Λιάκος

«Στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όλα τα χωριά βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνο καθεστώς. Δίνεται μάχη σε πολλούς οικισμούς, επίγεια και εναέρια», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

evia-apokosmes-eikones-2.jpg
H φωτιά κατακαίει την Εύβοια από τις 3 ΑυγούστουIntimenews/Γιάννης Λιάκος

Δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν. Μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

Φωτιά στην Εύβοια: Το μέτωπο εκτείνεται στα οκτώ χιλιόμετρα

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας. Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει... Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

evia-apokosmes-eikones-3.jpg
O ουρανός έχει γίνει πορτοκαλί στις περιοχές που μαίνονται τα πύρινα μέτωπαIntimenews/Γιάννης Λιάκος

Φωτιά στην Εύβοια: Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές Αρχές

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί εντολή και καθαρίζεται το κλειστό παλαιό Νοσοκομείο της Χαλκίδας προκειμένου να φιλοξενήσει πυρόπληκτους αν χρειαστεί. Στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας πυροσβέστης που έπεσε από μηχανή στις φωτιές. Το κέντρο Υγείας Μαντουδίου είναι κλειστό και ιατρική φροντίδα στους πυρόπληκτους της περιοχής προσφέρουν δύο κινητές μονάδες. Στο κέντρο Υγείας Ιστιαίας δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Όλοι οι γιατροί επέστρεψαν από ρεπό και άδειες και προσφέρουν φροντίδα στους πυρόπληκτους.

Οι περιοχές που φλέγονται στη Βόρεια ΕύβοιαZoom Earth

Φωτιά στην Εύβοια: Αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα

Τις τελευταίες ώρες έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή -σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής- αυτή τη στιγμή επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev/200. Συνδρομή παρέχουν και το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπότα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιματηρή ληστεία στο κέντρο της Αθήνας - Το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση