ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών - Μαίνονται ανεξέλεγκτα τα μέτωπα

Φωτιά στην Εύβοια
Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια
AP Images

Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία λεπτά στη Βόρεια Εύβοια, μετά από νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών. Σύμφωνα με το 112 πρέπει να εκκενωθούν οι περιοχές Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες, Βουλίκι με κατεύθυνση τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί προς Ιστιαία.

Το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο προς την περιοχή των Γουβών με τον κίνδυνο για τα χωριά της περιοχής να είναι πλέον άμεσος.

Νέο μήνυμα του 112 στάλθηκε στις 11:10. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

«Στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όλα τα χωριά βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνο καθεστώς. Δίνεται μάχη σε πολλούς οικισμούς, επίγεια και εναέρια», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με όσα είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έχουν εκκενωθεί περισσότεροι από 40 οικισμοί, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί εντολή και καθαρίζεται το κλειστό παλαιό Νοσοκομείο της Χαλκίδας προκειμένου να φιλοξενήσει πυρόπληκτους αν χρειαστεί. Στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας πυροσβέστης που έπεσε από μηχανή στις φωτιές. Το κέντρο Υγείας Μαντουδίου είναι κλειστό και ιατρική φροντίδα στους πυρόπληκτους της περιοχής προσφέρουν δύο κινητές μονάδες. Στο κέντρο Υγείας Ιστιαίας δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Όλοι οι γιατροί επέστρεψαν από ρεπό και άδειες και προσφέρουν φροντίδα στους πυρόπληκτους.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα

Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα. διαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Οι περιοχές που φλέγονται στη Βόρεια ΕύβοιαZoom Earth

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή. Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά. Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Στην ευρύτερη περιοχή -σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής- αυτή τη στιγμή επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev/200. Συνδρομή παρέχουν και το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπότα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές