ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τσίμπημα της… Σφήκας που πόνεσε τον Ερντογάν

Το τσίμπημα της… Σφήκας που πόνεσε τον Ερντογάν

«Ζορίστηκε» ο Τούρκος πρόεδρος από την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνει τα χέρια με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι – Η συμμαχία Αράβων και Ελληνισμού που εξοργίζει την Άγκυρα.

Φρούδες ελπίδες φαίνεται πως τρέφει η Τουρκία, αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η Αίγυπτος απέναντι στην αναθεωρητικής της πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Αίγυπτος δεν είναι πλέον η χώρα που κάνει κουμάντο η μουσουλμανική αδελφότητα και οι φανατικοί ισλαμιστές. Είναι η χώρα του προοδευτικού Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι που συνομιλεί με τη Δύση και διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης με όλους τους γειτονικούς λαούς. Ακόμα και με την Τουρκία, η οποία ωστόσο, συνεχίζει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

Η αλλαγή στάσης της Αιγύπτου δεν είναι κάτι νέο και πρωτοφανές. Με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κάιρο ενισχύει συνεχώς τη συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ η μεγάλη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ στέλνει ηχηρότατο μήνυμα στην Άγκυρα, που επιμένει να λειτουργεί ως ο «κακός γείτονας» όλων των χωρών από τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Αν και περίμενε η Τουρκία ότι από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου - Αιγύπτου θα βγει κάποια ανακοίνωση, δεν περίμενε καθόλου την αντίδραση της Αιγύπτου.
Η Άγκυρα κάνει λόγο για εχθρική πολιτική των τριών χωρών, με τα τουρκικά ΜΜΕ να επισημαίνουν πως οι τρεις χώρες ενώθηκαν εναντίον της Τουρκίας. «Η αποδυναμωμένη Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη φωτογραφία», αναφέρει η Cumhuriyet για την εικόνα που ενώνουν τα χέρια οι Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ-Σίσι.

Μάλιστα οι Τούρκοι στρέφονται σαφώς εναντίον του Καΐρου, υποστηρίζοντας ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει πάρει «λάθος κατεύθυνση» στη Μεσόγειο. «Την ένταση στην περιοχή προκαλεί το δίδυμο Ελλάδας - Κύπρου και οι μαξιμαλιστικές και οι παράνομες αξιώσεις τους στα θαλάσσια σύνορα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία», συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία ανακαλύπτουν και παραβιάσεις της Ελλάδας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε κάποια καλύτερη ανακοίνωση από την Άγκυρα. Αν κάποιος παρατηρήσει την τακτική Ερντογάν σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Αφρική, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει τη νεοοθωμανική στόχευση του καθεστώτος και τους πραγματικούς σκοπούς του. Η Τουρκία επισκιάζει με τις επιχειρησιακές της αποστολές που έχει δήθεν αναλάβει στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας, μια περιοχή που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή και το νότιο Καύκασο έως τη Βόρειο Αφρική και το κέρας της, συντηρώντας αν όχι υποδαυλίζοντας την ήδη λανθάνουσα γεωπολιτική αστάθεια. Χρησιμοποιώντας ευφάνταστα και πομπώδη ονόματα όπως «Πηγή Ειρήνης» ή «Κλάδος Ελαίας», δεν μπορεί να αλλοιώσει τον πραγματικό χαρακτήρα των «ειρηνευτικών» της αποστολών. Και ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά η επέμβαση στα εσωτερικά των «αποτυχημένων» κρατών (failed states) με την παράλληλη και τις περισσότερες φορές δόλια και βίαια προώθηση των συμφερόντων της.

Παράλληλα, υλοποιεί το νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό του Προέδρου της, δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων σε φίλα προσκείμενες σε αυτήν χώρες. Η πρώτη από αυτές σημειολογικά εγκαινιάσθηκε στο Κατάρ το 2016, τον «γαλαντόμο» πιστωτή της γείτονος, με το «ρηχό» πρόσχημα ότι αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν κοινούς εχθρούς.

Ανάλογη αντίληψη είχε ο Ερντογάν και για την Αίγυπτο, νομίζοντας πως το Κάιρο παραμένει «φίλος» της Τουρκίας. Ο Στρατηγός Σίσι όμως διαθέτει όραμα, στόχους και στρατηγική για μια Μεσόγειο που θα κυριαρχεί η ειρήνη και όχι η αναταραχή που υποδαυλίζει συνεχώς ο Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας ακόμα την μουσουλμανική αδελφότητα της Αιγύπτου, στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη, δημιουργώντας πυρήνες σε διάφορες αφρικανικές χώρες και τροφοδοτώντας με όπλα τζιχαντιστές.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Με τις χώρες του αραβικού κόσμου μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία. Και είναι γεγονός πως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη. Να είναι βέβαιος ο Ερντογάν πως όσο εκείνος επιμένει στην στρατικοποιημένη εξωτερική πολιτική, στις προκλήσεις, τις απειλές και τα… casus belli, τόσο η Ελλάδα θα δημιουργεί άξονες συνεργασίας και σταθερότητας απέναντι στα σχέδιά του. Με αιχμή του δόρατος τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς με νέα οπλικά συστήματα, εκπαιδεύονται και δημιουργούν καθοριστικές συμμαχίες, η Χώρα μας στέλνει ηχηρό μήνυμα στον «σουλτάνο» που απέμεινε με συμμάχους το Πακιστάν, το Κατάρ, το Αζαρμπαϊτζάν και τους… Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν!

Σε περίπου ένα μήνα έρχεται νέο «χτύπημα» από τη συμμαχία της Αιγύπτου με τον Ελληνισμό, με την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» να στέλνει από την Κρήτη δυναμική απάντηση στις προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στη «ΜΕΔΟΥΣΑ» να συμμετάσχουν όπως και πέρυσι αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ενώ δυνάμεις ενδέχεται να στείλει και η Γαλλία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ

GNTM 4: Αποχώρηση-θρίλερ από το παιχνίδι (19/10) - Οι κριτές έδωσαν τη λύση

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)