ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Δημοκρατία απαιτεί πειθώ και όχι εκβιασμό

Η Δημοκρατία απαιτεί πειθώ και όχι εκβιασμό

Σε περιόδους κρίσεων, πέρα από την ανασφάλεια, θεριεύουν ο ατομικισμός, ο φανατισμός και η τυφλή οργή.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης*

Για ένα σύστημα εξουσίας που θέλει να παραμείνει στο απυρόβλητο, ο διχασμός ως όπλο είναι απαραίτητο σε αυτές τις συνθήκες. Έτσι, η οργή, αντί να στρέφεται προς αυτούς που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων που καθορίζουν τις ζωές μας, μετατρέπεται σε οπλοστάσιο μιας κοινωνικής μερίδας απέναντι σε άλλη. Κοινωνικός αυτοματισμός λοιπόν ακόμη και σε ένα πεδίο που θα έπρεπε να επικρατεί ομοψυχία, όπως σε αυτό της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Ν.Δ. απέτυχε οικτρά να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη σοβαρότητα την επέλαση του κορωνοϊού λόγω ανεπάρκειας, αδιαφορίας και σκοπιμότητας. Η ανεπάρκεια αποδεικνύεται από την αντιφατικότητα των μέτρων που κάθε φορά ανακοίνωνε και οδήγησε ένα μέρος των πολιτών να χάσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης σε πολιτεία και επιστήμονες.

Η αδιαφορία αφορά το γεγονός ότι υιοθετούσε μέτρα περιορισμού του ιού κατόπιν εορτής και με προσοχή πάντα ώστε να μη δυσαρεστήσει το εκλογικό της ακροατήριο.
Η σκοπιμότητα έχει να κάνει με την κυβερνητική επιλογή να μην ενισχύει το Ε.Σ.Υ., να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, να μην επενδύει στην ιχνηλάτηση (δωρεάν τεστ για όλους), να μην αραιώνει σχολικές αίθουσες, ούτε να πυκνώνει τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Η σκοπιμότητα πάντα συνοδεύεται κι από το θράσος κυβερνητικών παραγόντων που δηλώνουν ότι δε χρειαζόμαστε ΜΕΘ, ούτε ένα πολυτελές σύστημα υγείας ή με την απαράδεκτη στάση του Πρωθυπουργού, εντός βουλής, να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε όσους ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ΝΔ αποδεικνύεται περισσότερο αλαζονική από ποτέ. Καμιά παραδοχή των λαθών της. Καμιά προσπάθεια συναινέσεων, ώστε μαζί, πολιτικά κόμματα και επιστήμονες, να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Χρησιμοποιεί το διχασμό για να αποποιείται τις βαρύτατες ευθύνες της.

Το τελευταίο καταφύγιο του αποτυχημένου, λένε, είναι ο αυταρχισμός. Και με τον «τσαμπουκά» δεν πρόκειται να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Χρειάζεται σοβαρή επικοινωνιακή εκστρατεία επιχειρημάτων υπέρ του εμβολιασμού, αλλαγή στρατηγικής, αλλαγή πολιτικής.

*Ο Δημήτρης Σακελλάρης είναι εκπαιδευτικός και μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Π.Σ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες για τον Χρήστο Σαρτζετάκη - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Λαϊκού»

H νέα ταυτότητα στο κινητό μας: Βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης, και ταυτοποίηση σε μία εφαρμογή

Λουκία Πιστιόλα: Ευχόμουν ο πατέρας μου να πεθάνει δευτερότριτο για να είμαι στην κηδεία (vid)