ΑΠΟΨΕΙΣ

Ουσιαστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ουσιαστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
pixabay.com

Η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικονομική πίεση από τη Ρωσία, η οποία έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα μίγμα κοινωνικών αναταραχών και κυβερνητικής αστάθειας στις χώρες της Ευρώπης, οδηγεί την Ε.Ε. σε μέτρα πρωτόγνωρα προκειμένου να διασφαλίσει όσο το δυνατόν ηπιότερες συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται μέτρα για να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και ήδη εφαρμόζει με πολιτικές στήριξης και αναμένεται να εντατικοποιήσει το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο ένα πρωτοποριακό μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενώ τα έως τότε υπερέσοδα θα φορολογηθούν με έκτακτο τέλος 90%, το υψηλότερο που έχει νομοθετηθεί έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, η Ε.Ε. απέδειξε για μια ακόμη φορά τα πολύ αργά αντανακλαστικά της σε μια μείζονα απειλή, αφού με ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά της πολυετούς γερμανικής ενεργειακής πολιτικής εγκλωβίστηκε ενεργειακά από την Ρωσία σε βαθμό που σήμερα να είναι εξαρτημένη στο μέγιστο βαθμό από τις ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ έγκαιρα έθεσε από τις 9 Μαρτίου στην Ευρώπη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έξι προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο επανέφερε σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια με κύριο στόχο να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν:

1) Πλαφόν Τιμών, δηλαδή να μπει Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων (TTF), το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση,

2) Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο, δηλαδή να υπάρχει ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%,

3) Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων (TTF), που θα λειτουργεί ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία,

4) Πλαφόν στο Κέρδος, δηλαδή ένα πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής,

5) Εμπόριο με Φυσική Παράδοση, δηλαδή να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση και

6) Ενίσχυση Ρευστότητας, δηλαδή αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ Ε.Ε./ Ασίας, για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν τα κίνητρα κερδοσκοπίας .

Έστω και αργά, η Ευρώπη επεξεργάζεται τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και είναι πολύ σημαντικό, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας να σταματήσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας και να ληφθούν τολμηρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες πριν να είναι πολύ αργά.

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά στις σχεδιαζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αξιολογείται διαρκώς ανάλογα με τις εξελίξεις. Η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Επιχειρησιακά, είμαστε επίσης έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μειωμένης ροής φυσικού αερίου, έχοντας διπλασιάσει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία, διπλασιάζοντας την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα έχουν εκπονηθεί και σχέδια για την εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό τη βέλτιστη χρήση των ενεργειακών πόρων στην κρίσιμη περίοδο του χειμώνα.

Η αλήθεια είναι απλή: με ευθύνη της Ρωσίας η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν ενεργειακό πόλεμο. Με σωστό σχεδιασμό και με τη συμβολή όλων θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η Ευρώπη είναι πολύ ισχυρή για να καμφθεί από τον ρωσικό εκβιασμό και πολύ ικανή για να αποσβέσει αυτή την διαρκή απειλή με τη μετάβαση σε μια νέα εποχή καθαρής ενέργειας. Άργησε πολύ, αλλά μπορεί να καλύψει τον χρόνο που χάθηκε. Μαζί και η Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας αποδεικνύοντας σταθερά πως έχει την διορατικότητα και την ευφυία να δείχνει πάντα προς την σωστή κατεύθυνση.