ΑΠΟΨΕΙΣ

Κύριε Ερντογάν, το παραμύθι με τους Κούρδους «τρομοκράτες» στο Λαύριο, έχει και δράκο τελικά;

Κύριε Ερντογάν, το παραμύθι με τους Κούρδους «τρομοκράτες» στο Λαύριο, έχει και δράκο τελικά;
Νίκος Χριστοφάκης / Newsbomb.gr

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η δημιουργία κλίματος σαν και αυτού που όλες οι γειτονικές χώρες θα έπρεπε να έχουν είναι καλοδεχούμενο, ωστόσο όπως φαίνεται, τα «βάρη» του παρελθόντος και τα τουρκικά νεο-οθωμανικά οράματα, θα συνεχίσουν να αποτελούν τροχοπέδη στα όποια περιθώρια ειλικρινούς αισιοδοξίας... Ένα από αυτά, είναι και το (πρώην) διαβόητο κέντρο εκπαίδευσης Κούρδων «τρομοκρατών» στο Λαύριο.

«Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Όπως φαίνεται, η εμμονή με τον «φανταστικό εχθρό» ο οποίος εξυπηρετεί και ως απάγκιο προπαγάνδας, αφού είναι «σύμμαχος» του άλλου (μέχρι πρότινος;) «εχθρού», της χώρας μας, διατηρείται για την τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία αφενός διαχρονικά παραμένει σταθερή -με τις όποιες διακυμάνσεις- αφετέρου «πιστή» στο δόγμα της: Η Ελλάδα όχι απλά αποτελεί καταφύγιο για «τρομοκράτες» Κούρδους, αλλά τους παραχωρεί και εκπαιδευτικό κέντρο, ίσως να τους εκπαιδεύει η ίδια κιόλας... Και όπως λέει και σοφός λαός, πέτα λάσπη, όλο και κάτι θα μείνει...

Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές το πήγαιναν και ένα βήμα πιο πέρα,ανακοινώνοντας κατά καιρούς ότι Κούρδοι οι οποίοι συνελήφθησαν για «τρομοκρατία», προέρχονταν, από που αλλού, από το κέντρο προσφύγων του Λαυρίου, έτσι ώστε να διατηρηθεί για την εικόνα της κοινής γνώμης η «κακή Ελλάδα που υποθάλπτει και εκπαιδεύει τους εχθρούς μας».

Εικόνα που κατέγραψε το Newsbomb.gr κατά το ρεπορτάζ του στο κέντρο... «εκπαίδευσης τρομοκρατών» του Λαυρίου, πριν αυτό εκκενωθεί

Αλλά πλέον, και αφού κλείσαμε ξαφνικά ένα βράδυ το επί πολλές δεκαετίες προσφυγικό κέντρο του Λαυρίου, ρίξαμε παράλληλα και «Χ» στην κακή «τρομοκρατία» που βλάπτει την πάντα φίλη, γειτονική μας χώρα. Το γιατί και υπό ποιες συνθήκες κλείσαμε το κέντρο του Λαυρίου, σηκώνει η αλήθεια είναι, πολλή συζήτηση. Η επίσημη εκδοχή ήταν πάντως περί «στατικότητας του κτηρίου», η τουρκική προπαγάνδα εν προκειμένω ωστόσο κέρδισε, με τα ΜΜΕ της να πανηγυρίζουν. Και όπως φαίνεται, συντηρείται μάλιστα, εξυπηρετώντας αυτή τη φορά ως «πρόοδος» της χώρας μας και ένα λιγότερο «αγκάθι» στις προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Σίγουρα το καλό κλίμα είναι το ζητούμενο, από την πλευρά μας, και όλοι καλοδέχονται έναν «άλλο» Ερντογάν, από αυτόν που είχαμε συνηθίσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέδρασε πολύ σωστά με πρόσθετο σχόλιό του κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στα περί «τουρκικής μειονότητας» που ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, και, πιθανότατα, να μην ήθελε να τραβήξει, στην παρούσα φάση, το σκοινί και να επιβαρύνει το καλό κλίμα, «διορθώνοντας» τον ομόλογό του και ίσως λέγοντας ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ενθάρρυνε ή κάλυψε την «τρομοκρατία», αν θεωρήσουμε ως κάτι τέτοιο το PKK, και, πολύ περισσότερο, τους διωκόμενους Κούρδους από την πατρίδα τους, που έχουν την ατυχία να διοικείται από το τουρκικό κράτος.

'Αλλωστε, αν ήθελε κάποιος να κάνει...εξοργιστικό αντίλογο, και με αφορμή τις θερμές δηλώσεις για ακόμη μια φορά του Ερντογάν για το δράμα των Παλαιστινίων, θα μπορούσε να τον ρωτήσει, μιας και αποστρέφεται την «κατοχή», ποια είναι η διαφορά με αυτό που η χώρα του έκανε -και συντηρεί- στην Κύπρο. Θα μπορούσε να ρωτήσει επίσης με αφορμή τα τα περί «γενοκτονίας» από το Ισραήλ που λέει, το αν και πότε σκοπεύει να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ποντίων και, αφού τον πειράζει τόσο η εκδίωξη ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, γιατί πανηγύριζε -και όχι μόνο- για τον ξεριζωμό των Αρμενίων από την πανάρχαια κοιτίδα τους, το Ναγκόρνο Καραμπάχ...

Είπαμε όμως, αυτό που θέλουν όλοι στην παρούσα φάση είναι η έναρξη μιας νέας εποχής ειλικρινούς ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με όραμα την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών - για εμάς, αυτά που αναγνωρίζουμε, για τους Τούρκους, όμως, αυτό ίσως να σημαίνει πολύ περισσότερα...

Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε ρεπορτάζ στο καμπ του Λαυρίου, λίγους μήνες πριν κλείσει οριστικά και εκδιωχθούν από εκεί οι Κούρδοι πρόσφυγες, «τρομοκράτες» κατά τη γείτονα, το οποίο είχε προκαλέσει μάλιστα τότε και την επίσημη τουρκική αντίδραση, αφού αποκαθήλωνε το επιχείρημα περί «κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Δείτε το ρεπορτάζ: