ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας: Έπεσε από ουρανοξύστη και σηκώθηκε με αμυχές

Αλέξης Τσίπρας: Έπεσε από ουρανοξύστη και σηκώθηκε με αμυχές

Ολοταχώς για το μετασχηματισμό του κόμματος οδεύει ο Αλέξης Τσίπρας. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και το ποσοστό του 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ του λύνει τα χέρια για να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος και την περαιτέρω διεύρυνσή του στην κοινωνία - Γράφει η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου 

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, είναι ισχυρός και απέδειξε ως μπορεί να ηγηθεί μιας κεντροαριστερής παράταξης.

Και είναι αλήθεια πως κάποιοι μέσα στο κόμμα του, του την είχαν «στημένη» και τον περίμεναν στη γωνία, αναλόγως του ποσοστού στις εκλογές, να τον αμφισβητήσουν και να θέσουν θέμα ηγεσίας. Οι κακές οι γλώσσες μάλιστα λένε πως κάποια από τις τάσεις είχε βρει και τους επίδοξους μνηστήρες που θα διεκδικούσαν την θέση του προέδρου του κόμματος.

Όμως αποδείχθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει».

Σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι την Κυριακή των εκλογών ακούστηκε το εξής:

«Ο Τσίπρας έπεσε από ουρανοξύστη, και σηκώθηκε, έχοντας μόνο λίγες αμυχές».

Αυτό ακριβώς συνέβη. Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες, αιφνιδίασε τον Τσίπρα, ο οποίος μετά από λίγες ημέρες και καθώς έμενε περίπου ένας μήνας για τις εθνικές εκλογές, πήρε όλο το παιχνίδι πάνω του.

Βγήκε μπροστά, όργωσε τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, αλλά και την Ελλάδα. Στις προεκλογικές του ομιλίες άλλαξε το διακύβευμα των εκλογών και έβαλε το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση. Απέφυγε την παροχολογία και στάθηκε στις διαφορές των προγραμμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Και το κυριότερο βγήκε στην κοινωνία και έγινε πάλι ο Αλέξης του 2015.

Φυσικά η φθορά από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ήταν αναπόφευκτη, ενώ όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί, έκανε λάθη και υπήρξαν καταστάσεις που θα έπρεπε να της είχε χειριστεί διαφορετικά. Ωστόσο απέδειξε ότι όταν έρθουν τα δύσκολα, παίρνει το παιχνίδι πάνω του και μπορεί να μεταβάλλει καταστάσεις.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως θετικά λειτούργησε για τον Τσίπρα η απόφαση του να παραχωρήσει συνέντευξη στο ΣΚΑΙ. Πράγματι ήταν μια κίνηση ματ από τον πρώην πρωθυπουργό και σε μεγάλο βαθμό κέρδισε τις εντυπώσεις, σε μία δύσκολη και άβολη συνέντευξη.

Με τη στρατηγική που εφάρμοσε ο Τσίπρας κατάφερε να συγκεντρώσει 457.000 ψήφους παραπάνω σε σχέση με τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το 31,5% που συγκέντρωσε είναι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον να τεθεί θέμα για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, αφού ο Τσίπρας είναι αυτός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στο 35% το 2015 και έπειτα από μια τετραετία που κυβέρνησε τη χώρα, τον διατήρησε πάνω από το 31%. Και μπορεί η πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβήτησε τη απόφαση του Τσίπρα να διευρύνει το κόμμα, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών τον δικαίωσε.

Συνέδριο το Φθινόπωρο

Τους επόμενους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων, που θα κορυφωθούν με τη σύγκλιση συνεδρίου το φθινόπωρο, θα καταδείξει με σαφήνεια σε όλες τις πλευρές πως θα προχωρήσει στο μετασχηματισμό του κόμματος, δηλαδή στη διεύρυνσή του, δημιουργώντας μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα είναι το αντίπαλο δέος της συντηρητικής.

Πώς μπορεί να το καταφέρει αυτό; Μόνο με συμμαχίες που έχουν την αναφορά τους στο μεσαίο χώρο.

Βεβαίως μεγάλο ζητούμενο παραμένει η στάση της Φώφης Γεννηματά.

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να πήρε ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις εκλογές, ωστόσο αποδείχθηκε πως δεν έχει τη δυναμική ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα αποδειχθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ζυμώσεις στο μεσαίο χώρο θα είναι έντονες.

Διαβάστε σχετικά:

Τσίπρας: Αλλάζει το κόμμα και βγαίνει μπροστά για την ηγεσία της κεντροαριστεράς