Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Παρασκήνιο με το «μπλόκο» Γερμανίας για καταδικαστική δήλωση κατά Τουρκίας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Παρασκήνιο με το «μπλόκο» Γερμανίας για καταδικαστική δήλωση κατά Τουρκίας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ
AP

Διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας συνεδρίασης εκδηλώθηκε νωρίτερα στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε - μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Σε tweet του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έκανε παράλληλα έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η χαλαρότητα έφερε νέα μέτρα - «Lockdown» σε Πάρο - Αντίπαρο, «νεκρώνει» η Αττική στις 12