Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα σχετικά με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής όλων.

Του Ανδρέα Παπαμιμίκου,

προέδρου της ΟΝΝΕΔ

Μια πολλαπλή κρίση στο οικονομικό, το πολιτικό και το κοινωνικό επίπεδο έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό, με έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας για το αύριο. Τις συνέπειες αυτές τις έχουμε αντιμετωπίσει οι νέοι πολίτες της χώρας σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό, πολλές φορές χάνοντας τον προσανατολισμό μας και επιλέγοντας είτε την παθητικοποίηση είτε τη στείρα άρνηση των πάντων.

Μέσα στη δυσχερή αυτή συγκυρία, η ΟΝΝΕΔ επέλεξε το δύσκολο δρόμο της γενικευμένης αλλαγής νοοτροπίας, της σκληρής δουλειάς και των συνεχών παρεμβάσεων και δράσεων. Σε πρώτο στάδιο ανοίξαμε τις δομές και τις διαδικασίες της Οργάνωσης μας σε όλους τους νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ενεργά, με έμφαση στη συμμετοχική λήψη αποφάσεων και τη συνδιαμόρφωση θέσεων και προτάσεων. Σε δεύτερο στάδιο προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση περισσότερων από 250 δράσεων και παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, δίνοντας έμφαση στην άσκηση θετικής κριτικής και τη διατύπωση άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων.

Η γενιά μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα έντονο δίλημμα που αφορά την μελλοντική πορεία της ίδιας αλλά και ευρύτερα της χώρας. Αντιληφθήκαμε από νωρίς πως μέσα από την αυτοκριτική και τον απολογισμό για όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν, θετικά και αρνητικά, μπορούμε να θέσουμε στέρεες βάσεις για την ανάδειξη μιας νέας νοοτροπίας απέναντι στα δημόσια πράγματα, με βασικούς άξονες τον αναπροσδιορισμό της θέσης των νέων στην κοινωνία και στη λήψη αποφάσεων, τη διάδοση των νέων ιδεών και τη ρεαλιστική σκέψη για την αντιμετώπιση της πληθώρας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.

Ήρθε η ώρα, η δική μας η γενιά να πάρει τις τύχες στα χέρια της με φρέσκιες ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ξεφύγουμε από την αδράνεια και τον ωχαδερφισμό που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν. Εμείς όλο αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε την Χάρτα Νέων όπου θα αναδεικνύονται 8 θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και θα παρουσιάζονται οι προτάσεις μας.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να εμπιστευθούν τους εαυτούς τους και το ένστικτό τους, χωρίς να επηρεάζονται από αυτούς που θέλουν διακαώς να επιβάλουν το δικό τους. Στη λογική της άκρατης ισοπέδωσης και της μιζέριας οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι, αλλά οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ναι στο διαφορετικό που θα δώσει ελπίδα και προοπτική.

Κατά την άποψή μας ένας άνθρωπος, -που όσο και αν θέλουν να τον παρουσιάσουν ίδιο με όλους τους υπόλοιπους- διαφέρει πολύ, είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτός ο άνθρωπος έχει αποδείξει πως δεν έχει πρόβλημα να κάνει ρήξεις και τομές. Έχει αποδείξει στην πράξη –όχι στα λόγια όπως όλοι οι άλλοι– ότι εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους και κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του ότι βάζει πάνω από το προσωπικό και κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας και των Ελλήνων με το οποιοδήποτε κόστος γι' αυτόν.