Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Tι κυβέρνηση θέλουμε για την επόμενη ημέρα

Tι κυβέρνηση θέλουμε για την επόμενη ημέρα

Η φωνή «της γενιάς των τριαντάρηδων» που είδε τα όνειρά της να τσακίζονται και τις προσπάθειές της να διακόπτονται στη μέσα, ζητά επιτέλους να επικρατήσει η κοινή λογική.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Αξιότιμε Αντώνη, Αλέξη, Βαγγέλη, Φώτη,

Θα έχετε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά σας για το τι ήθελε να σάς πει ο ελληνικός λαός την Κυριακή με την ψήφο του. Φαντάζομαι ότι ο καθένας από εσάς θα έχει δύο δαίμονες πάνω από το κεφάλι του, να τού ζουζουνίζουν αναλύσεις και προτροπές: Ο ένας θα σάς λέει να τα δείτε όσο πιο αντικειμενικά και με γνώμονα την κοινή λογική γίνεται. Ο άλλος θα επιμένει να φορέσετε ξανά τα γυαλιά σας, αυτά τα «παλαιοκομματικά» που φορούσατε τόσα χρόνια τώρα και που σάς έκαναν να βλέπετε τα πράγματα μ' έναν δικό σας, μοναδικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος ήταν που σάς έκανε να πιστέψετε στις 6 Μαΐου ότι ο τόπος χρειαζόταν άλλη μια εκλογική διαδικασία για να αποφασίσει. Τώρα που ψηφίσαμε πάλι τα ίδια, που σάς ξαναδώσαμε την ίδια εντολή (συνεργασθείτε!), πειστήκατε; Ή πάλι έχετε καταλάβει ο καθένας τα δικά του;

Αντώνη Σαμαρά, ναι, η Νέα Δημοκρατία είναι πάλι πρώτο κόμμα. Αλλά όλα τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι στηρίζεται στις ηλικίες 55 ετών και πάνω. Ξέρεις κάτι; Η δική μου η γενιά, αυτή της οποίας τα όνειρα στραπατσαρίστηκαν και οι προσπάθειές της έμειναν στη μέση δεν θέλει καν να σε βλέπει στα μάτια της –τόσο πολύ παρελθόν μυρίζεις. Αυτή η γενιά παίρνει τώρα τα ηνία. Όταν αύριο το κόμμα σου θα είναι δεύτερο πια στην κατάταξη (ή θα πάθει όσα έπαθε το ΠΑΣΟΚ) θα είναι επειδή και η υπόλοιπη Ελλάδα, με τα κάπως πιο αργά αντανακλαστικά, θα έχει πια ξεφύγει από τις αγκιστρώσεις της με το παρελθόν. Θα προλάβεις ν' αλλάξεις μέχρι τότε; Ή δεν ξέρεις καν το πώς;

Αλέξη Τσίπρα, ναι, μπορεί να χαμογελάς για το πόσους πολλούς συνομηλίκους σου έχεις πείσει και για την ιπποδύναμη που έχεις μαζέψει στον κινητήρα του, αλλά μην βιάζεσαι. Γιατί η γενιά σου, η δική μας γενιά, που έχει μάθει να δουλεύει σκληρά και να κάνει όνειρα ευρωπαϊκά (κάποιοι προλάβαμε και να τα ζήσουμε κιόλας, και τώρα μάς φαίνεται ακόμη πιο άγριο που μας τα στερούν), δεν θα συγχωρέσει κανέναν μόνο και μόνο επειδή πηγαίναμε μαζί σχολείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια στην αξιωματική αντιπολίτευση και έχει ευθύνες. Αν θες να μείνεις μόνο με τους παλαιοΠΑΣΟΚους που μάζεψες, επειδή τούς έταξες ένα Δημόσιο που δεν θα αλλάξει στον αιώνα τον άπαντα, έχει καλώς. Αν θες να πορευθείς στην επόμενη ημέρα με το πιο δυναμικό κοινό δίπλα σου, με ιδέες και προτάσεις και όχι αερολογίες και ανεφάρμοστες εξυπνάδες, οφείλεις να το κάνεις απο την επόμενη ημέρα της σύστασης κυβέρνησης. Από σένα θέλουμε αύριο κιόλας τεκμηριωμένες προτάσεις. Αλλιώς σύντομα θα μας δεις να σού κουνάμε το μαντήλι.

Βαγγέλη Βενιζέλε, πήρες το μάθημά σου μαζί με το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ για το τι σημαίνει να πολιτεύεσαι με τακτικές του παρελθόντος. Όσο κι αν δεν θες να χρεωθείς εσύ τα τερτίπια του Γιώργου Παπανδρέου, μην ξεχνάς ότι όλοι σε έχουμε συνδέσει με το ίδιο πολιτικό περιβάλλον και την ίδια νοοτροπία που κουβαλούσε κι εκείνος. Μαθαίνω ότι θες να τα αλλάξεις όλα. Μέχρι και το όνομα του κινήματος. Εμείς σού λέμε «κάν'το». Αλλά όχι για επικοινωνιακό εντυπωσιασμό. Κάν'το με ουσία. Διώξε το βαθύ ΠΑΣΟΚ, ανάπτυξε θέσεις και λύσεις, πείσε μας. Δεν θα είναι εύκολο το έργο σου και εμείς έχουμε σκοπό να στο κάνουμε ακόμη πιο δύσκολο. Γιατί, πολύ απλά, ήταν το δικό σου κόμμα, εσύ και οι συνεργάτες σου που έχουν την πιο μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά. Και η δική μου η γενιά αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Φώτη Κουβέλη, σού χρεώσαμε ήδη μια φορά το ότι δεν έγινε κυβέρνηση. Ναι, ξέρω, έχεις χίλια επιχειρήματα για να μάς πείσεις ότι η ευθύνη δεν ήταν δική σου. Τώρα που θα πεις το ΟΚ επιτέλους, φρόντισε να μάς πείσεις ότι αυτό που σε νοιάζει είναι να πάρει μπρος ο τόπος και να ξαναέλθουν τα όνειρα πάνω από τα μάτια μας να διώξουν τους εφιάλτες. Και όχι να «παίξεις» με τακτικές και κατενάτσιο, για να μην σου ρουφήξουν την πελατεία το ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρ' το χαμπάρι. Δεν λειτουργούμε πια έτσι.

Κύριοι, οι πατεράδες μας μπορεί να ψήφισαν με γνώμονα το φόβο για να μη χαθούν οι συντάξεις μας. Οι πιτσιρικάδες, που ακόμη δεν έχουν βγει στην αγορά για να καταλάβουν ακριβώς τι γίνεται, μπορεί να ψήφισαν με λίγη παραπάνω μαγκιά, οργή, χαβαλέ και κωλοπαιδισμό (αντί να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είναι καλό να ψηφίζουμε Χρυσή Αυγή, ίσως πρέπει να ψάξετε τα αίτια γιατί εμείς συνεχίζουμε να το κάνουμε και να πάτε να τα εξαλείψετε). Οι εγκλωβισμένοι στο σύστημα του Δημοσίου μπορεί να ψήφισαν με το μυαλό στα κεκτημένα τους, που –κακά τα ψέμματα- έχουν πληγεί πολύ λιγότερο απ' όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Εμείς, όμως, ψηφίσαμε με διάθεση να σάς σβήσουμε όλους από τον χάρτη και να ξανακτίσουμε τη χώρα από την αρχή. Έχουμε αποδείξει στους χώρους εργασίας μας ότι μπορούμε. Σπουδάσαμε, δουλέψαμε, διακριθήκαμε. Σας δώσαμε την εντολή να συνεργασθείτε, να πορευθείτε με την κοινή λογική, να διαπραγματευθείτε όσα μπορείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους (και όχι μόνο όσα θέλετε, για να μην πλήξετε το σύστημα που χτίζατε όλα αυτά τα χρόνια και που ακόμη δεν έχετε καταλάβει ότι καταρρέει). Ξεκινήστε με μια κυβέρνηση ουσιαστικής συνεργασίας και μια εποικοδομητική αντιπολίτευση και συνεχίστε με προσοχή, λίγα λόγια, πολλά έργα και –πάνω απ' όλα- απαγκίστρωση από όλους εκείνους τους συμβούλους σας που θα θέλουν για μία ακόμη φορά να εκμεταλλευθούν την (όποια) εξουσία ή την (όποια) κοινοβουλευτική δύναμη προς όφελός τους. Θα σάς ελέγχουμε σε κάθε σας βήμα. Θα σας κάνουμε το βίο αβίωτο. Αλλά αν θέλετε να είστε πολιτικοί και η δουλειά σας να είναι η ομαλή πορεία της χώρας, θα πρέπει να μάθετε να ζείτε έτσι. Αν δεν μπορείτε, να πάτε στα σπίτια σας από τώρα, να τελειώνουμε μαζί σας.

(Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μπορεί το κείμενο να μοιάζει φιλοΣΥΡΙΖικό, αφού εκφράζει την γενιά μου, τους γεννημένους από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ως τα μέσα της δεκαετίας του '80, αλλά ο ίδιος καθόλου δεν ταυτίζομαι με την συλλογιστική και τη ρητορεία του Αλέξη Τσίπρα. Όταν γράφω ότι λέει «αερολογίες», το πιστεύω κιόλας... Μακάρι κάτι να αλλάξει τώρα, που θα ανδρωθεί πολιτικά.)