Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η τρικομματική κυβέρνηση δολοφονεί την Κοινωνική Ασφάλιση

Η τρικομματική κυβέρνηση δολοφονεί την Κοινωνική Ασφάλιση

Από το περίφημο «λόγω τιμής» του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτείνει νέες περικοπές συντάξεων σε 343.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, ενώ το πιο πιθανό είναι πως σύντομα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες μειώσεις και σε άλλους κλάδους καθώς και σε πετσόκομμα των επικουρικών και των εφάπαξ.


Του Νίκου Νικολόπουλου

Η συνολική εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος που μεταφέρεται από την κυβέρνηση, είναι αυτή της ολικής κατάρρευσης.

Χαρακτηριστική τούτου, όσο και απογοητευτική, ήταν η απάντηση των Υπουργείων, Οικονομικών και Εργασίας, σε ερώτηση που κατέθεσα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα από την μεγάλη απώλεια εσόδων, λόγω της ανεργίας και της μαύρης εργασίας.

Η απάντηση θα μπορούσε να συνοψισθεί σε μία πρόταση: Η Κοινωνική Ασφάλιση βαίνει προς ολοσχερή καταστροφή!

Το ομοίως τραγικό όμως είναι ότι αδυνατεί οποιαδήποτε απάντηση υπουργού, να περιγράψει με ποιο τρόπο θα ανασχεθεί αυτή η ολική καταστροφή της Κοινωνικής Ασφάλισης στα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά από το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων.

Έτσι δυστυχώς είναι βέβαιο πως οι μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, δεν σταματούν, παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά. Η υστέρηση των εσόδων των ταμείων είναι δραματική. Έφτασε στα 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον με βάση το Μνημόνιο, απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση προς τα ασφαλιστικά ταμεία!

Μόνο στο ΙΚΑ υπάρχει υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012, ενώ η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στον ΟΑΕΕ, καθώς σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές.

Με πρόσφατη ανακοίνωση του το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα τόνιζε ότι «Η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα του μνημονίου είναι αντιμέτωπη με τα «τρία κακά της μοίρας της».

Το πρώτο είναι η έκρηξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας που οδηγεί σε τεράστια εισφοροδιαφυγή.

Το δεύτερο είναι η μείωση των μισθών και της «κλάσης» των εργαζομένων που οδηγεί σε μικρότερες εισφορές προς τα Ταμεία. Το τρίτο είναι η ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Φτάσαμε, ήδη, στο σημείο που ένας εργαζόμενος αντιστοιχεί σε έναν άνεργο ή συνταξιούχο. Και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει καμιά οικονομία και καμιά κοινωνία!

Παρά το άκρως ζοφερό τοπίο όμως και παρά τις διαρκείς πληροφορίες για τις επικείμενες νέες περικοπές στις συντάξεις, η τρικομματική κυβερνητική κοινοπραξία έχει δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο μπλοκ αναλήθειας και προσπαθεί να κρύψει τα πραγματικά στοιχεία πίσω από δυσνόητους όρους, οικονομίστικους ορισμούς και πλασματικούς αριθμούς.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι οι ξένοι δανειστές «δεν δίνουν μία» για τα κοινωνικά δράματα στην Ελλάδα, κοιτάζοντας με εμμονή μόνο τους αριθμούς.

Και τώρα τι κάνουμε;

Με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό και οι συντάξεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα καταλήξουν να είναι ένα επίδομα χειρότερο ακόμα και από το επίδομα ανεργίας.

Η μόνη διέξοδος είναι η εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής πρότασης σαν αυτή που οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή. Η πρόταση μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα προστατεύει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, κυνηγάει ανελέητα τη μαύρη εργασία και εκμεταλλεύεται την περιουσία των Ταμείων.

Πρόκειται για ένα «μπουκέτο» μέτρων, που το καθ' ένα αποτελεί ένα ολάκερο κεφάλαιο και που δεν χωρά σε ένα άρθρο να παρουσιαστεί και να αναλυθεί.

Η πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κινήματος περιέχει μέτρα που συγκεκριμενοποιούν τον όρο ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική προστασία, και τα οποία πρέπει να προταχθούν.

Πρόκειται για μέτρα που δεν αποτελούν «πρωτοφανείς εμπνεύσεις», αλλά στηρίζονται στη λογική και έχουν περιληφθεί σε προγράμματα ευρωπαϊκών κομμάτων και έχουν εφαρμοστεί ... με επιτυχία!

Η σημερινή κοινοπραξία Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιμένει να τροφοδοτεί τους Έλληνες ασφαλισμένους με πάμπολλους προπαγανδιστικούς μύθους που πρόσκαιρα δίνουν ανάσες στην πολιτική τους επιβίωση εις βάρος των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων. Δυστυχώς λοιπόν, ακόμα και την ώρα που έρχεται το κοινωνικό τσουνάμι οι μύθοι συνεχίζονται από τους τρεις συγκυβερνήτες και θα βρεθούμε απαράσκευοι!!!

Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος,

Ανεξάρτητος Βουλευτής & Γ.Γρ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος