Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Συρρικνώνεται ο τουρκικός στόλος υποβρυχίων κλάσης Atilay

Συρρικνώνεται ο τουρκικός στόλος υποβρυχίων κλάσης Atilay
Φήμες θέλουν τα μη εκσυγχρονισμένα τουρκικά υποβρύχια Type 209/1200 να βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Εγινε στις 14/11/2014 η επίσημη τελετή απόσυρσης του S-348 Saldiray (Type 209/1200) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. (Türk Deniz Kuvvetleri),

H αυτή απόσυρση έρχεται να φουντώσει τις φήμες που θέλουν τα μη εκσυγχρονισμένα τουρκικά υποβρύχια Type 209/1200 να βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα επανέλθει στην ενεργό δράση το S-350 Yildiray.

Θυμίζουμε πως πριν από πεντέμισι χρόνια, τις απογευματινές ώρες της 21ης Απριλίου 2009, είχε σημειωθεί ισχυρότατη έκρηξη στο αποσυρθέν υποβρύχιο κατά την διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησής του στο ναύσταθμο του Gölcük με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του κυβερνήτη του υποβρυχίου και ενός εργάτη. O Τούρκος ύπαρχος μεταφέρθηκε στο ναυτικό νοσοκομείο της βάσης ενώ ο εργάτης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κοτζάελι.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, εξερράγη δεξαμενή στην οποία αποθηκεύονταν λιπαντικά ή νερό, κατά την διάρκεια δοκιμών αντοχής και στεγανότητας με χρήση πεπιεσμένου αέρα. Το υποβρύχιο υπέστη σοβαρές ζημιές και η βιαιότητα της έκρηξης την έκανε αντιληπτή σε όλη την γύρω περιοχή.

Πηγη e-amyna.com