Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Γ. Πανούσης: «Πολιτικές έχιδνες»

Γ. Πανούσης: «Πολιτικές έχιδνες»

Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, πριν λίγες ημέρες, ενώ σε άρθρο του αναφέρει ότι«Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν (απο)νομιμοποιούνται από ένα είδος «πολιτικών φιδιών».

Διαβάστε το κείμενό του:

"Εγώ σε καμία αγέλη δεν ήμουν αρχηγός.

Ελεάνα Βράχαλη, Φυλακή υψίστης ασφαλείας

Αποστεωμένα τσιτάτα και νεκρά ιδεολογήματα καλούνται να προσδώσουν λαϊκή ισχύ στην ψευδαίσθηση και «ευκαιριακή αυτοπεποίθηση» στον προπαγανδιστή – κατασκευαστή της «αρπαχτής πραγματικότητας».

Κι όλα αυτά επενδύονται άλλοτε στη ρήξη κι άλλοτε στην παρακαταθήκη, άλλοτε στην αλλαγή κι άλλοτε στη μεταρρύθμιση, άλλοτε στο όραμα κι άλλοτε στους ενδιάμεσους στόχους• πάντοτε όμως στο πλαίσιο ψευτοδιλημμάτων.

Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν (απο)νομιμοποιούνται από ένα είδος «πολιτικών φιδιών». Πρέπει συνεπώς να τα αποβάλλει από το δημόσιο χώρο με τον απλό χαρακτηρισμό: «Ανάξιοι». Αυτή είναι – από αρχαιοτάτων χρόνων – η καλύτερη απάντηση προς τους λειτουργούς που μόνο τα «γένια» (και την τσέπη) τους ευλόγησαν όσο κυβερνούσαν και τώρα κάνουν μαθήματα τάξης και ηθικής.
Εξήγηση υπάρχει.

Αφού ποτέ κανείς δεν λογοδοτεί για τη λάθος – εκτίμηση ή τη λάθος – κίνηση και αφού «αυτοδικαζόμαστε» πώς να αυτο-τιμωρηθούμε; Να! γιατί τεκμαιρόμαστε όλοι «αθώοι».

Κάθε μέρα, όλοι μας, τραυματίζουμε τη Δημοκρατία επικαλούμενοι προσωπικούς ή κομματικούς ή τοπικιστικούς ή πελατειακούς «νόμους» αρνούμενοι έτσι τη βάση της κοινωνικής συμβίωσης που είναι η συναίνεση επί των αρχών.

Στο ασθενές «Κράτος – Δικαίου» δεν θ' απαντήσουμε με το δίκη ο του καθενός (που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε εμφύλιες καταστάσεις) αλλά με μια νέα πολιτική συμφωνία κυβερνώντων και κυβερνωμένων επί των ορίων και των κανόνων της Δημοκρατίας".

Σχετικές ειδήσεις