Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μόσχα: Aκύρωση της σύμβασης για τα Mistral με τη Γαλλία

Μόσχα: Aκύρωση της σύμβασης για τα Mistral με τη Γαλλία

Την ακύρωση της σύμβασης παράδοσης των γαλλικών πολεμικών ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral μελετά η Μόσχα, εάν το Παρίσι δεν παραδώσει δεν παραδοθεί το πρώτο Mistral, το «Βλαδιβοστόκ» μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Υψηλόβαθμη πηγή του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, την αποστολή επίσημου αιτήματος στο γαλλικό υπουργείο Αμυνας, απαιτώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση της παράδοσης του πρώτου πλοίου.

Η είδηση είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα στα ρωσικά ΜΜΕ. «Πράγματι έχει αποσταλεί επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας σχετικά με την αποτυχία της παράδοσης του πρώτου Mistral» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η προθεσμία παράτασης της παράδοσης του πρώτου πλοίου λήγει στο τέλος του Ιανουαρίου και ως εκ τούτου, η συμφωνία θα πρέπει είτε να υλοποιηθεί είτε να «σπάσει» με την καταβολή της ανάλογης αποζημίωσης, όπως προβλέπει το συμβόλαιο σε περίπτωση αθέτησης. Ωστόσο συμπλήρωσε πως υπάρχει ακόμη περιθώριο συμβιβασμού, καθώς η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε λύση συμβιβασμού.


Η αναβολή της παράδοσης των Mistral

Σχεδόν εδώ και δύο μήνες η Μόσχα βρίσκεται σε αναμονή για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της, μετά την ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στις 25 Νοεμβρίου για «αναβολή επ' αόριστον» της παράδοσης του πολυσυζητημένου γαλλικού ελικοπτεροφόρου πολεμικού πλοίου Mistral. Οπως έχει δηλώσει το Κρεμλίνο, η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης για αθέτηση του συμβολαίου είναι εξίσου ευπρόσδεκτη με την παράδοση των πλοίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άρνηση της Γαλλίας να παραδώσει τα Mistral θα κοστίσουν στη γαλλική κυβέρνηση περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά στην επιστροφή των 1,2 δισ. της αρχικής σύμβασης και αποζημίωση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα πλοία.

Το συμβόλαιο του 2011

Nα υπενθυμίσουμε πως Ρωσία και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, τον Ιούνιο του 2011. Το πρώτο Mistral, το «Βλαδιβοστόκ»,αναμενόταν να παραδοθεί στη Ρωσία έως τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία που έχει παρέλθει. Το δεύτερο, με το όνομα «Σεβαστούπολη», η κατασκευή του οποίου -σύμφωνα με ανακοίνωση της 20ης Νοεμβρίου- προχωρά βάση του προγράμματος στα ναυπηγεία του Σεν Ναζάρ, αναμένεται εντός του 2015. Τα πλοία διαθέτουν δυνατότητες μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 70 τεθωρακισμένων οχημάτων και 450 στρατιωτών και πρόκειται να ενισχύσουν το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις