Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η Ομογένεια Ν. Υόρκης τίμησε την επέτειο έναρξης ΕΟΚΑ 1955-59

Η Ομογένεια Ν. Υόρκης τίμησε την επέτειο έναρξης  ΕΟΚΑ 1955-59

Με μία σεμνή εκδήλωση με τίτλο «Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα», που περιλάμβανε τραγούδια, απαγγελίες και προβολή διαφανειών, την οποία συνδιοργάνωσε η Χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα τίμησε την 60ή επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων 1955-59.

Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου, ο πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος Κουμπαράκης, η ηγεσία της παροικίας και ελληνοαμερικανικών σωματείων και περισσότερα από 200 άτομα.

«Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ αποτελούν τη συνέχεια των αγωνιστών της επανάστασης του 1821, γιατί κι αυτοί ενεπλάκησαν σε άνισο αγώνα απέναντι σε μία αυτοκρατορία, με τελικό αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Κύπρου», είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η θυσία των αγωνιστών δεν θα πάει χαμένη.
«Κάποια στιγμή το κυπριακό θα επιλυθεί με επικράτηση του ήλιου της δικαιοσύνης», είπε.

Ο γενικός πρόξενος Βασίλης Φιλίππου ανέφερε πως με την ευκαιρία της επετείου ανακαλούμε μνήμες του παρελθόντος. τιμώντας αγωνιστές οι οποίοι επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση.

«Ο δρόμος που επέλεξαν αποτελεί την πυξίδα της πορείας μας κι η θυσία τους το φάρο που μας καθοδηγεί», είπε.

Ο πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος, Μάνος Κουμπαράκης, είπε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου, πριν 60 χρόνια. συγκλόνισε την ανθρωπότητα και υπογράμμισε τη σημασία να τιμούμε τους ήρωες και τους αγωνιστές.
"Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε κρίση να επηρεάσει σε οποιοδήποτε τη βούλησή μας για να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε ο Ελληνας πρόξενος, συμπληρώνοντας ότι με την ενότητα και την προσήλωση μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κρίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Την ιδιαίτερη παρουσία η νέα γενιά να γνωρίζει τους ιστορία μας, να θυμάται και να τιμά αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, σημειώνοντας την έντονη παρουσία νέων στην εκδήλωση, όπως διαβάζουμε στο greeknewsonline.com.

«Μπορεί η Κύπρος να μην πέτυχε τότε το στόχο της ένωσης με την Ελλάδα και να. έπεσε θύμα της τουρκικής και κατοχής, στέκεται όμως όρθια και συνεχίζει να παλεύει για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και την επανένωση του νησιού», είπε ο κ. Κρίστοφερ, υποσχόμενος η Ομογένεια να συνεχίσει τις προσπάθειες στην Ουάσιγκτον για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο κυπριακό.

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η λευτεριά θα έλθει στην Κύπρο», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, ανακάλεσε μνήμες των παιδικών του χρόνων από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, με τις διαδηλώσεις, τα κέρφιου, τις έρευνες στα σπίτια, τις ανατινάξεις σπιτιών από τους Αγγλους, τις συλλήψεις αγωνιστών και την ταλαιπωρία στα πρόσωπα των αποφυλακισμένων.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, συνεχάρη τους οργανωτές για την εκδήλωση, η οποία όπως είπε αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την εθνική παλιγγενεσία.
Κάλεσε την Ομογένεια να εντείνει την προσπάθεια για λύση του κυπριακού και δεσμεύθηκε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία θα παραμείνει στις τάξεις του αγώνα.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ραδιοφωνικός παραγωγός Ανδρέας Χατζηιωάννου, ανέφερε ότι ο αγώνας του 1955-59 είναι ότι πιο ωραίο και υψηλό έχει να επιδείξει ο κυπριακός Ελληνισμός.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο διευθυντής της Χορωδίας του Παγκυπρίου, Φύτος Στράτης, με τον ποιητή Πόλυ Κυριάκου στη διδασκαλία.

Σχετικές ειδήσεις