Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Hurriyet: «'Ελληνας υποστηρίζει πως το συρτάκι είναι τουρκικός χορός!»

Hurriyet: «'Ελληνας υποστηρίζει πως το συρτάκι είναι τουρκικός χορός!»

Το συρτάκι, που έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο, κυρίως από την ταινία του 1964 «Ζορμπάς», δεν είναι ελληνικός χορός.Αυτό υποστηρίζει ο Άλκης Ράφτης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO, όπως γράφει σημερινό (9/4/2015) δημοσίευμα της Hurriyet, μεταφέροντας τις δηλώσεις του από το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu. Προφανώς ο κ. Ράφτης, δεν ξέρει πως η μουσική αυτή γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τη χορογραφία έκανε ο Γιώργος Προβιάς.

"Το συρτάκι δεν έχει σχέση με τον ελληνικό χορό. Οι αυθεντικοί ελληνικοί χοροί δεν είναι ευρέως γνωστοί στην Τουρκία» ανέφερε ο κ. Ράφτης.

"Ο χορός όμως αυτός δεν έχει ευρύτερη απήχηση στην Τουρκία αν και η χορογραφία του, νομίζω πως είναι τούρκικη» είπε ο κ. Ράφτης κατά την τελετή έναρξης εκδήλωσης χορευτικού συλλόγου στο Bodrum.

Ακόμα, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται εκεί, αφού έχει ρίζες από τη Κωνσταντινούπολη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

Η απάντηση στο κ. Ράφτη:

"Το συρτάκι είναι δημοφιλής ελληνικός χορός. Δεν είναι πολύ παλιός ελληνικός χορός. Στην πραγματικότητα, χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek) από αργές και γρήγορες κινήσεις του χασάπικου.

Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές "σέρνουν" τα πόδια τους σε αντιδιαστολή με τους πηδηχτούς χορούς. Το όνομα συρτάκι ενσωματώνει και τον συρτό (στο πιο αργό μέρος του) και στοιχεία πηδηχτού (στο γρηγορότερο μέρος του).

Σήμερα το συρτάκι είναι ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας και τις ελληνικές ταβέρνες σε όλο τον κόσμο.

Χορογραφία

Το συρτάκι χορεύεται με σχηματισμό γραμμών ή κύκλων από τους χορευτές, οι οποίοι κρατιούνται με τα χέρια από τους ώμους των διπλανών τους. Ο σχηματισμός γραμμών είναι πιο συνηθισμένος. Το μέτρο είναι 4/4, αυξάνεται σταδιακά και φτάνει στα 2/4 στο γρηγορότερο μέρος. Συνεπώς, ο χορός αρχίζει με πιό αργές, ομαλότερες κινήσεις οι οποίες βαθμιαία γίνονται γρηγορότερες, ζωηρές, συμπεριλαμβάνοντας συχνά και μικρά πηδήματα.

Ρεκόρ Guinness

Στις 31 Αυγούστου του 2012, το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το συρτάκι έσπασε από 5.614 ανθρώπους οι οποίοι χόρεψαν συρτάκι για πέντε λεπτά δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία της πόλης του Βόλου στην Ελλάδα.

Η ΕΚΠΟΛ (Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης & Πολιτισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας) στο Δήμο Βόλου, διοργάνωσε την εκδήλωση στην κεντρική παραλία της πόλης του Βόλου κάτω από το φως της δεύτερης πανσέληνου του μήνα, στις 31 Αυγούστου.

5,614 άνθρωποι ηλικίας από 14 έως 89 χόρεψαν με τη μουσική του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, γεμίζοντας την παραλία της πόλης. Μέρος πήραν άνθρωποι από το Βόλο, τη Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, ακόμη και από τα νησιά της χώρας όπως και επίσης μέρος πήρε και η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης".

Το παραπάνω κείμενο, ας το διαβάσει ο κύριος που υποστηρίζει πως η χορογραφία και η προέλευσή του δεν είναι ελληνική!

Σχετικές ειδήσεις