Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Με ομιλία Καμμένου ξεκίνησε το 3ο ετήσιο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας

Με ομιλία Καμμένου ξεκίνησε το 3ο ετήσιο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας

Η εθνική στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, επισημάνθηκε σήμερα από τους ομιλητές στο 3ο ετήσιο συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια, με θέμα: "EXPOSEC-DEFENSEWORLD Conference – National Defense & Security Strategy in Today's Challenging World".

Την εναρκτήρια ομιλία της πρώτης ημέρας πραγματοποίησε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που διοργανώνει το συνέδριο, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά την έναρξη του συνεδρίου, τόνισε πως «εναλλακτικές επιλογές για την πορεία της χώρας που να έχουν ρεαλιστικές προοπτικές δεν υφίστανται.

Μοναδική επιλογή είναι η άμεση συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και η παραμονή στην Ευρωζώνη».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη της χώρας μας για «ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, εστιάζοντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στη λαϊκή βούληση για περιορισμό των πολιτικών της λιτότητας και έμφαση σε πολιτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αναδιάρθρωσης της αμυντικής βιομηχανίας, για να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε «η εθνική στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων και θα υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της χώρας».

Την ομιλία του ολοκλήρωσε, αναφερόμενος στη μεγάλη αμυντική έκθεση AUSA 2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, με το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να εκπροσωπεί τη χώρα μας, με στόχο την προώθηση της αμυντικής μας βιομηχανίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή με την αιγίδα του.

Ακολούθησε η ομιλία του Βουλευτή Β' Αθηνών (ΝΔ), Νίκου Δένδια, ο οποίος επικεντρώθηκε, κυρίως, στην εμπέδωση της θέσης της χώρας στο πλαίσιο των συμμαχικών της σχέσεων και αναφέρθηκε στην αναγκαία αξιοποίηση της στρατηγικά επίκαιρης θέσης της χώρας. «Η σπερμολογία περί αποχώρησης από την ευρωζώνη ή εναλλακτικών προσανατολισμών στις εξωτερικές και αμυντικές σχέσεις είτε ως πρόθεση είτε ως επαναστατική φιλολογία εσωτερικής κατανάλωσης, υπονομεύει τη στρατηγική και διαπραγματευτική θέση της χώρας προς κάθε κατεύθυνση».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην πρόσφατη πρόταση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, λέγοντας «το να εισάγονται από την ελληνική κυβέρνηση νομοθετήματα, όπως αυτό για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγων για τη διεθνή θέση της χώρας και γίνεται αιτία να δοκιμαστούν οι σχέσεις με τους συμμάχους της».

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό: «Εξίσου ξεκάθαρη πρέπει να είναι η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αυτόματης απονομής ιθαγένειας και ανοιχτών συνόρων λειτούργησαν ωσάν διεθνές προσκλητήριο παράνομης μετανάστευσης και συνδέονται άμεσα με την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στο Αιγαίο το α' τρίμηνο του έτους κατά 3,5 φορές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014».

Τέλος, η εθνική άμυνα, η αμυντική βιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία, αποτέλεσαν, επίσης, σημεία στα οποία έκανε αναφορά ο κ. Δένδιας: «Η σύνδεση των αναγκών σε εξοπλιστικά συστήματα και υποστηρικτικό υλικό με την ανάπτυξη των τεχνολογικών και τεχνικών δυνατοτήτων των ιδίων των Ενόπλων Δυνάμεων και της εγχώριας βιομηχανίας πρέπει να είναι κεντρικός μας στόχος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι αναγκαία: Η εξέταση δημιουργίας ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος για το ΥΠΕΘΑ που θα συγκεντρώσει όλες τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, η βέλτιστη αξιοποίηση των (κρατικών) στρατιωτικών εργοστασίων και του εξειδικευμένου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, η βέλτιστη αξιοποίηση της αμυντικής και μη εγχώριας βιομηχανίας.

Η ατζέντα της δεύτερης ημέρας επικεντρώνεται, κυρίως, σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, καθώς, επίσης και στο μεταναστευτικό. Την έναρξη της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Πανούσης.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ

Σχετικές ειδήσεις