Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«H Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη»

«H Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη»

Σxόλιο του οικονομολόγου, Ασόκα Μόντι, φιλοξενεί η Handelsblatt.

Σε αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπιστώνει την αδυναμία των Ευρωπαίων για διάλογο. «Για μερικούς το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα, έτσι πιστεύουν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, είναι μια ειδική περίπτωση και μόλις η χώρα επανακάμψει, το σύστημα της συνεργασίας θα λειτουργήσει πάλι ως συνήθως. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί», τονίζει ο Μόντι.

Στη συνέχεια του άρθρου του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη λόγω των προβλημάτων στη δομή της ίδιας της Ευρωζώνης. Τα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν με την εισαγωγή του κοινού νομίσματος που σήμανε τη σύγκρουση εθνικών συμφερόντων. Η κοινή νομισματική πολιτική προσφέρει σε κάποιους περισσότερα πλεονεκτήματα απ' ότι σε άλλους: «Στην ζώνη του ευρώ αναπόφευκτα κάποια κράτη είναι «πιο ίσα από άλλα». Η Ελλάδα οφείλει να υποκύψει στις οδηγίες των δανειστών ακόμη και αν αυτές προφανώς δεν λειτουργούν».

Οι σχολιασμοί του είδους, δίνουν και παίρνουν...Αναμενόμενο. Τώρα που οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας, τους "σφίγγουν" τα λουριά , ήταν επόμενο κάποιες χώρες να αντιδράσουν. Η Ελλάδα, άλλωστε, μπορεί να δώσει το "παράδειγμα" και σε άλλες χώρες που βυθίζονται στην κρίση...Και τότε; Θα γίνει μία μικρή "επανάσταση" στην Ευρωζώνη, από χώρες που κάποιοι ηγέτες υποτιμούν...