Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

'Οταν ο Πάγκαλος μιλούσε για τανκς, δραχμή και κλειστές τράπεζες

'Οταν ο Πάγκαλος μιλούσε για τανκς, δραχμή και κλειστές τράπεζες

"Aν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή και θα χρειαστεί η επέμβαση του στρατού και των τανκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες από τα τρομαγμένα πλήθη που θα θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους».

Αυτό είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2011 σε συνέντευξή του στη LeMonde, ενόψει (τότε) της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή, ο αντιπρόεδρος τότε της Βουλής, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Υπενθυμίζουμε και τη συνέχεια:

«Εάν δεν έχουμε πάρει μέχρι τις 12 Ιουλίου τα χρήματα τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομερό σενάριο. Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα κατακλυσθούν από τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρήματά του. Ο «στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τανκς τις τράπεζες επειδή δεν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, τα καταστήματα θα αδειάσουν και μερικοί άνθρωποι θα πηδήξουν από τα παράθυρα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήριζε «τεράστια ανοησία» τις εισηγήσεις περί αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη, λέγοντας πως είναι «βλάκες» όσοι επιμένουν σε αυτό το σενάριο «μπορεί να είναι αναλυτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και οικονομολόγοι, αλλά και μόνο που το λένε συνιστά τεράστια βλακεία».

«Οι ψηφοφόροι που πουλούσαν τις ψήφους τους είναι και αυτοί υπεύθυνοι» είχε πει.

Το ερώτημα και η απάντηση του Θ. Πάγκαλου:

Κάθε φορά υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να κήρυττε στάση πληρωμών, να έβγαινε το ευρώ και να επέστρεφε στη δραχμή… Η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την πιθανότητα;

Όσοι το λένε αυτό είναι εξαιρετικά ανόητοι. Ακόμα και αν το λένε αναλυτές, καθηγητές πανεπιστημίου ή οικονομολόγους, το να λες αυτό είναι μια τεράστια ανοησία, τόσο τεράστια που υποπτεύομαι ότι γνωρίζουν ότι είναι ανοησία αλλά το λένε επειδή είναι ανέντιμοι. Το να επιστρέψουμε στη δραχμή, σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα, οι τράπεζες θα ήταν περικυκλωμένες από ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να πάρουν τα λεφτά τους, ο στρατός θα έπρεπε να τους προστατεύσει με τανκς γιατί η αστυνομία δε θα ήταν αρκετή, θα υπήρχαν ταραχές παντού, τα μαγαζιά θα ήταν άδεια, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα… Και θα ήταν επίσης καταστροφικό για όλη την οικονομία της Ευρώπης. Γιατί πιστεύετε ότι οι εφημερίδες όλου του κόσμου ασχολούνται τόσο με την Ελλάδα; Δεν είναι ότι τους ενδιαφέρει η Ελλάδα, είναι γιατί αυτό που μπορεί να συμβεί θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλο τον κόσμο. Όσοι μιλάνε για επιστροφή στην δραχμή είναι εντελώς ανεύθυνοι. Τόσο ανεύθυνοι όπως και αυτοί που λένε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μας αφήσει να πέσουμε και με το ζόρι μας δανείζει χρήματα ώστε να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που πάντα έχουμε κάνει.

Απόδοση kontranews

Σχετικές ειδήσεις