Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

DW: Ολο το παρασκήνιο στη Γερμανική Βουλή όταν έλαβε τη νέα πρόταση της Ελλάδας

DW: Ολο το παρασκήνιο στη Γερμανική Βουλή όταν έλαβε τη νέα πρόταση της Ελλάδας

Έντονο παρασκήνιο εκτυλίχθηκε το απόγευμα (30/6/2015) στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης στη Γερμανική Βουλή.

Όπως ανάφεραν στη DW συμμετέχοντες βουλευτές, μόλις οι συνάδελφοί τους έλαβαν στο κινητό τους το μήνυμα περί ύπαρξης νέας ελληνικής πρότασης προκλήθηκε αναταραχή, η συνεδρίαση διακόπηκε και η Άγκελα Μέρκελ με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε και τους επικεφαλής των ΚΟ των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού Φόλκερ Κάουντερ (CDU) και Τόμας Όπερμαν (SPD) βγήκαν έξω από την αίθουσα και έκαναν επί τόπου σύντομη σύσκεψη για το πώς θα πρέπει να χειριστούν τις εξελίξεις.

Τα αγκάθια

Η καγκελάριος αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις από τούδε και στο εξής και είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε ψηλαφιστά μέχρι εκεί που βλέπουμε». Νωρίτερα συνεδρίασε και η ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών και ο πρόεδρος του κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα για να ξεκινήσουν γρήγορα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες καθώς και οι συζητήσεις για το νέο δάνειο από τον ESM.

Πάντως, η κοινοβουλευτική διαδικασία για τον ESM είναι πολύ χρονοβόρα. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κυρωτικού νόμου για τη χρηματοδοτική συμμετοχή της Γερμανίας στο μηχανισμό (ESΜFinG), προβλέπεται ρητώς ότι η καγκελάριος θα πρέπει να λάβει από το κοινοβούλιο εντολή για να διαπραγματευτεί και στη συνέχεια το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να τεθεί στην έγκριση του νομοθετικού σώματος.

Ένα άλλο πρόβλημα που θεωρείται ανυπέρβλητο αφορά την απουσία του ΔΝΤ από τον ESM, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Βερολίνο. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα συνεδριάσουν εκ νέου, αν χρειαστεί την Παρασκευή. Αύριο, έχει συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής με ημερήσια διάταξη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ στη γερμανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται αύριο και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για διαβουλεύσεις με την καγκελάριο.

euro

Ο χρόνος δεν επαρκεί

Σημειώνεται ότι η επίσημη γερμανική στάση μετά και την τροπή των εξελίξεων διατυπώθηκε από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ ενημερώνοντας την ΚΟ του κόμματός της σήμερα το απόγευμα. Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Γερμανία σε νέες διαπραγματεύσεις. «Αυτή η θέση δεν αλλάζει σε τίποτα από το γεγονός ότι υπάρχει μια μη συγκεκριμενοποιημένη πρόταση», εννοώντας το αίτημα χορήγησης δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Η Ελλάδα πήρε την απόφαση να εκπνεύσει απόψε τα μεσάνυχτα το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης» διαπίστωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Νωρίτερα πηγές από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έλεγαν στη DW ότι ως προς το αίτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για λίγες ώρες ακόμη προγράμματος δεν θα μπορούσε να δοθεί η παράταση «για τεχνικούς λόγους». Θα πρέπει να συγκληθεί η γερμανική βουλή για να δώσει το πράσινο φως και αυτό θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατον μέχρι τα μεσάνυχτα, μετά από διαπραγματεύσεις 4 μηνών.

Το Newsbomb.gr παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων