Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΗΠΑ: Προμήθεια αντιτορπιλικών AEGIS στο ιαπωνικό ναυτικό

ΗΠΑ: Προμήθεια αντιτορπιλικών AEGIS στο ιαπωνικό ναυτικό

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την πώληση των αντιτορπιλικών DDG7 τύπου AEGIS στο ιαπωνικό ναυτικό που διαθέτουν το καθένα οκτώ θέσεις εκτοξεύσεως πυραύλων κρούζ , υποβρYX;IVN μάχης και συναφή εξοπλισμό, ανταλλακτικά και υλικοτεχνική στήριξη ύψους 1,5 δισ.», σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΠΑ .

Τα πρόσθετα άρθρα της συμφωνίας περιλαμβάνουν επίσης την παράδοση « νέου συστήματος κινητήρα για τον εξοπλισμό των πλοίων για ειδικές επιχειρήσεις , τεχνικών και εκπαιδευτικών συστημάτων, καθώς και την παράδοση αντιτορπιλικών με δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης .

Η αμυντική συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα για την ιαπωνική κυβέρνηση έναντι της Κίνας , η οποία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πυροδοτώντας πολλά και διαφορετικά σενάρια στην περιοχή. Αφορμή της νέας διένεξης αποτελούν τα νησιά Σπράτλυ στα οποία ο κινεζικός στρατός κατασκευάζει πολεμικό αεροδρόμιο για την υποδοχή μαχητικών αεροσκαφών.

Τον Ιούλιο, η κάτω βουλή του ιαπωνικού κοινοβουλίου ψήφισε νόμο για την επέκταση των αρμοδιοτήτων των ενόπλων δυνάμεων του κράτους. Ειδικότερα, ψηφίσθηκε ότι ο ιαπωνικός στρατός θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Ιαπωνίας για την προστασία συμμαχικών χωρών . Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού ανεβαίνει επικίνδυνα.

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke αποτελούν το βασικό τύπο πλοίου επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού, με 60 σκάφη σε υπηρεσία. Με μήκος 155 μέτρων, εκτόπισμα από 8.000 ως 10.000 τόνους και οπλοστάσιο που περιλαμβάνει 90 ως 96 πυραύλους ανάλογα την έκδοση. Τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά ουσιαστικά κατατάσσονται στην κατηγορία των καταδρομικών.

Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενους ASROC (VLA) και ESSM. Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο των 5″/54 gun και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32.

Μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν δύο ελικόπτερα Seahawk, στα υπόστεγα του πλοίου. Η πρόωση εξασφαλίζεται από 4 αεριοστρόβιλους General Electric LM2500, που δίνουν μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβων, ενώ με ταχύτητα 20 κόμβων επιτυγχάνεται ακτίνα 4.400 ναυτικών μιλίων. Το πλήρωμα απαρτίζεται από 303 ως 323 άτομα ανάλογα τον τύπο του πλοίου.

πηγή: pentapostagma.gr

Σχετικές ειδήσεις