Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΗΠΑ: Στρατιωτικές σκηνές εμπνευσμένες από αρχαία τέχνη

ΗΠΑ: Στρατιωτικές σκηνές εμπνευσμένες από αρχαία τέχνη

Ερευνητές του University of Notre Dame (Kinetic Structure Laboratory) στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα αναδιπλωνόμενο καταφύγιο στρατιωτικού τύπου, που βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Gizmag, μέλη της ομάδας των ερευνητών συνήθιζαν να παίζουν με χάρτινα μοντέλα κατά τις συσκέψεις- και εμπνεύστηκαν από την αρχαία τέχνη του οριγκάμι. Το αποτέλεσμα είναι ένα καταφύγιο- «σκηνάκι» το οποίο μπορεί να «ξεδιπλώνει» τα τοιχώματά του παράλληλα με τη σκεπή του, και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα- ενώ το στήσιμό του είναι ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο. Επίσης, τα τοιχώματά του είναι άκαμπτα και θερμικά μονωμένα, οπότε και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας (για κλιματισμό/ θέρμανση) κατά 70% σε σχέση με τις συνήθεις σκηνές.

Μακροπρόθεσμα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο θέατρο επιχειρήσεων θα μειώσει την ανάγκη για αποστολές ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων – ενώ παράλληλα θα τίθενται σε κίνδυνο λιγότερες ζωές. Πλέον, οι ερευνητές συνεργάζονται με μηχανικούς για την ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου που θα μειώνουν ακόμα πιο πολύ την κατανάλωση ενέργειας.

Απόδοση armynews.gr

Σχετικές ειδήσεις