Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αυξάνει τα κονδύλια για την άμυνα το Βερολίνο λόγω της «ρωσικής απειλής»

Αυξάνει τα κονδύλια για την άμυνα το Βερολίνο λόγω της «ρωσικής απειλής»

Κατά 1,9 δισ. ευρώ αυξάνει τον προϋπολογισμό για την Αμυνα το Βερολίνο, μετά από πολλά χρόνια. Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Μόσχα, την οποία η Γερμανία θεωρεί βασική απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλεψη για παροχή 34,4 δισ. ευρώ στον τομέα της Αμυνας από τον προϋπολογισμό του 2016 - 1,9 δισ. περισσότερο από το 2015), ενώ για το 2017 προβλέπονται 34,9 δισ., για το 2018, 35 δισ. και για το 2019 , 35,2 δισ. Ωστόσο, η Επιτροπή Άμυνας της γερμανικής Βουλής πιστεύει ότι τουλάχιστον το 2016 οι στρατιωτικές δαπάνες θα είναι πιο υψηλές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία μείωσε σταδιακά τις στρατιωτικές δαπάνες, μειώνοντας και το μέγεθος του στρατού από 500 μέχρι 185 χιλιάδες στρατιώτες και έχοντας καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση. Οι μεταρρυθμίσεις της Ομοσπονδιακής Άμυνας των εκάστοτε ΥΕΘΑ στόχευαν στη διάσωση του προϋπολογισμού.
Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, έχει οδηγήσει στο σχηματισμό στρατιωτικών δομών που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός εξοπλισμός για ειρηνευτικές επιχειρήσεις να συλλέγεται με δυσκολία.

Εξάλλου στην ειδική έκδοση του National Interest, δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικό άρθρο που καυτηριάζει τη θλιβερή κατάσταση του στρατού της Γερμανίας, ο οποίος ήταν κάποτε ένας από τους πλέον πολυάριθμους και καλά εξοπλισμένους στον κόσμο, και τώρα λόγω της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σχετικές ειδήσεις