Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

'Εναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών 2015-16

'Εναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών 2015-16

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κήρυξε σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, την έναρξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών για το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στην ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα:

«Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι ανάμεσα σας, στην εναρκτήρια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών για το 2015-2016.

Ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις αρμοδιότητες μου είναι και η υγειονομική πολιτική στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η υγειονομική πολιτική στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στα μέσα που διαθέτει και στο υγειονομικό προσωπικό. Σήμερα , με αφορμή το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, με θέμα «Μεταμοσχεύσεις: Πρόσω ολοταχώς και αι δύο», θα ήθελα να αναφερθώ κύρια στους ανθρώπους που βάζουν τον εαυτό τους στη θέση πρώτης ευθύνης, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού σε αυτό απευθύνεται.

Το Εκπαιδευτικό σας Πρόγραμμα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του επαγγελματισμού και του μεγέθους της επιστημονικότητας του υγειονομικού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, μια ένδειξη του πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως επιστήμονες, σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον.

Επίσης, είναι απόδειξη ότι αντιλαμβανόμαστε ως κοινό τόπο τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, με σκοπό τη διεύρυνση των γνωστικών πεδίων και την κάλυψη των επιστημονικών ανησυχιών, καθώς και την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση, αναφορικά με την πρόοδο των ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα παραπάνω, όταν γίνονται επιδίωξη και στόχος του επιστήμονα είναι βέβαιη η αναβάθμιση του ως γιατρού, ως νοσηλευτή και αυτό ακριβώς παράγει ένα άλλο αγαθό, αγαθό ανεκτίμητο, που μόνο τότε δίνει περιεχόμενο στο ίδιο το δημόσιο αγαθό της υγείας.

Είναι το αίσθημα της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται από το μέρος της κοινωνίας για το υγειονομικό προσωπικό της. Δίνει κύρος και το κύρος είναι το πλεονέκτημα που πρέπει να κατέχει ο καθένας επιστήμονας, όταν καταθέτει άποψη στον δημόσιο διάλογο. Όταν κατοχυρώνεται η αξία του ως επιστήμονας, τότε αναπτύσσεται και δικαίως μια άλλη ηθική αξία, εκείνη της ευθύνης, της ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, την κατάθεση ανθρωπισμού που ο καθείς αναμένει από μας.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η μεταμόσχευση ιστών και οργάνων είναι το δίχως άλλο μια μεγαλειώδης πράξη, συνώνυμη της ανιδιοτέλειας από την πλευρά του δότη και της οικογένειας του. Από την πλευρά του λήπτη είναι συνώνυμη της ζωής. Η δωρεά ιστών και οργάνων είναι ένα δώρο ζωής στο λήπτη-πάσχοντα και ένα μεγαλειώδες μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Είναι η ολοκληρωτική υπέρβαση του πόνου και η μετατροπή του σε χαρά και ζωή, μια πράξη αυτοθυσίας.

Είναι γνωστό πως η χώρα μας δεν έχει κάνει τις αναμενόμενες προόδους στο θέμα των μεταμοσχεύσεων παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε αξιόλογο ιατρονοσηλευτικό δυναμικό, με άριστη τεχνογνωσία και πλούσια εμπειρία. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η αποδοχή της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μεταμοσχεύσεων. Είναι βασικό καθένας και καθεμιά να σκεφτεί πως ο δότης μπορεί να είναι και λήπτης.

Στο δημόσιο διάλογο για την μεταμόσχευση – ιστών και οργάνων ο ιατρικός κόσμος κατέχει περίοπτη θέση και πολύ περισσότερο είναι αυτός που θα πρέπει να τον προκαλεί και να τον διατηρεί. Είναι αυτός που έχει την πλήρη γνώση του προβλήματος, που καθημερινά αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο πόνο, την ανάγκη του λήπτη για ζωή. Σε εσάς τους επιστήμονες απευθύνονται οι δότες, οι εθελοντές, οι συγγενείς. Εσάς ρωτούν πριν την προσφορά τους για να ενημερωθούν. Είναι πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και οργάνωση των επαγγελματιών υγείας, ο οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν σωστά για τις μεταμοσχεύσεις αλλά και να συντονίζουν και να οργανώνουν την όλη διαδικασία.

Η σημερινή εκδήλωση όπως και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν εκ μέρους του Ναυτικού Νοσοκομείου είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες. Γι’ αυτό χαιρετίζω την έναρξη του Εκπαιδευτικού σας Προγράμματος με αυτό το τόσο επίκαιρο και σοβαρό θέμα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας και θα σας στηρίζω στο δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο σας.

Καλή σας επιτυχία».

Σχετικές ειδήσεις