Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Στο σκαμνί ο 67χρονος Ελληνοαμερικανός πολιτικός Ντιν Σκέλος

Στο σκαμνί ο 67χρονος Ελληνοαμερικανός πολιτικός Ντιν Σκέλος

Ο μέχρι πρόσφατα δεύτερος ισχυρότερος πολιτικός άνδρας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, πρώην ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ντιν Σκέλος, κρίθηκε την Παρασκευή 18/12 από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν ένοχος για δωροδοκία, απάτη και εκβιασμό.

Μαζί με τον 67χρονο Ελληνοαμερικανό πολιτικό από την Κομητεία Νάσο, κρίθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες κι ο 33χρονος γιός του Αδάμ Σκέλος. Η αναγγελία της ποινής τους θα γίνει στις 3 Μαρτίου.

Ο Ντιν Σκέλος είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πολιτείας που καταδικάζεται σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, μετά τον πρώην ηγέτη της πλειοψηφίας στην πολιτειακή βουλή Σέλντον Σίλβερ για ανάλογα αδικήματα.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Ντιν Σκέλος ότι έδινε δουλειές σε επιχειρήσεις οι οποίες κατέβαλαν στο γιό του εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ως αντάλλαγμα της πολιτικής υποστήριξης του πατέρα.

Οι διπλές καταδίκες είναι μια σημαντική νίκη για τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μανχάταν Preet Bharara, ο οποίος προωθεί μία εκτεταμένη έρευνα της διαφθοράς στην πολιτική σκηνή της Νέας Υόρκης. Περισσότερες από 30 νομοθέτες έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση από τα αξιώματά τους για ποινικά ή δεοντολογικά ζητήματα από το 2000.

«Οι ταχύτατες καταδίκες των Σίλβερ και Σκέλου εγείρουν μια σημαντική ερώτηση – πόσες διώξεις θα χρειαστούν πριν το Albany δώσει στους πολίτες της Νέας Υόρκης την έντιμη κυβέρνηση που τους αξίζει», αναφέρει σε δήλωσή του ο Bharara.

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι οι καταδίκες «θα πρέπει να αφυπνίσουν τα νομοθετικά σώματα».

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ότι «οι κατηγορούμενοι κατ’ επανάληψη χρησιμοποίησαν την τεράστια δημόσια εξουσία του Γερουσιαστή Σκέλου, για προσωπικό όφελος του Ανταμ Σκέλου”, προκειμένου ο πατέρας να εξασφαλίζει τα χρηματικά ποσά που απαιτούνταν για την πολυτελή διαβίωση του γιου του.

Οι δύο καταδικασθέντες ενημέρωσαν τη δικαστή, Κίμπα Γουόντ, ότι δεν επρόκειτο να απολογηθούν ενώ στην ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, δεν κάλεσαν και κανέναν μάρτυρα υπεράσπισης. Οι δύο καταδικασθέντες ομογενείς, αντιμετωπίζουν ποινή που μπορεί να φθάσει και τα 130 χρόνια στη φυλακή!

Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι Ντιν Σκέλος απλώς προσπαθεί να βοηθήσει το γιο του και δεν πήρε ποτέ καμία επίσημη ενέργεια σε αντάλλαγμα.

Ο συνήγορος του Ντιν Σκέλος, Robert Gage, δήλωσε απογοητευμένος από την ετυμηγορία και πως θα θα επιδιώξει δυναμικά την ανατροπή της, με διάφορες κινήσεις μετά την ολοκλήρωση της δίκης.

Η επικεφαλής των ενόρκων Cynthia Nehlsen, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις και οι διαβουλεύσεις τους διήρκεσαν μόλις λίγο περισσότερο από μία μέρα.

http://www.greeknewsonline.com/

Σχετικές ειδήσεις