Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

117.000 άτομα μιλούν Ελληνικά στη Μελβούρνη

117.000 άτομα μιλούν Ελληνικά στη Μελβούρνη

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας αναγνωρίζοντας τη σημασία, αλλά και την απήχηση που έχει η εκστρατεία«Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο»αποφάσισε να την χρηματοδοτήσει για να γίνει πιο αποτελεσματική.

Ο πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμού, Robin Scott, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Andrews θα διαθέσει 20.000 δολάρια για την εκστρατεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για διαλέξεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς και προβολή της εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Scott, η Ελληνική παραμένει η δεύτερη δημοφιλέστερη γλώσσα στη Βικτώρια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περίπου 117.000 άτομα δήλωσαν ότι μιλούν Ελληνικά στο σπίτι τους, στην Πολιτεία μας.

Από τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι μαθητές που σπουδάζουν Ελληνικά στη Βικτώρια σε δημόσια σχολεία, παροικιακά, ημερήσια δίγλωσσα, κοινοτικά απογευματινά, Σαββατιανά και ιδιωτικά ξεπερνούν τις 10.000.

«Η πρωτοβουλία της Επιτροπής 'Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο' είναι εξαιρετική και την στηρίζουμε. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να συμβάλουμε στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία» είπε ο κ. Σκοτ.

Εξάλλου, η κ. Μικάκου σχολίασε πως όντας δίγλωσση η ίδια, αναγνωρίζει τη σημασία να μιλιέται η Ελληνική στην Αυστραλία, αλλά και την προσφορά της συγκεκριμένης γλώσσας στην ανθρωπότητα.

Στο μεταξύ, η αρμόδια Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει για την εκστρατεία:

«Η επιτυχία της εκστρατείας Speak Greek in March - 'Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο' που ξεκινήσαμε πέρυσι στην Αυστραλία, μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση αλλά και υποχρέωση να την επαναλάβουμε εντονότερα φέτος. Ετοιμαστήκαμε λοιπόν και ξεκινάμε πάλι, για να διαδώσουμε παντού ότι «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο».

Η πρωτοβουλία Speak Greek in March ή SGM όπως την λέμε, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να δώσει ευκαιρίες σε ελληνόφωνους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα, όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή. Πιστεύουμε πως η γλώσσα που πρώτη, πριν σαράντα αιώνες, βοήθησε το ανθρώπινο πνεύμα να εκφραστεί και που έκτοτε χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλους του πυλώνες του Δυτικού πολιτισμού, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που σκεφτόμαστε, εκφραζόμαστε και επικοινωνούμε.

Φυσικά, μιλάμε Ελληνικά όλον τον χρόνο, τονίζουμε, ωστόσο, την ανάγκη χρήσης της γλώσσας τον Μάρτιο ως τον μήνα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό της Μελβούρνης, απ' όπου και ξεκινήσαμε. Η πρωτοβουλία 'Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο' είχε θετική ανταπόκριση από όλους τους φορείς της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία, τους πολίτες, και τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες εκφράστηκαν με συγκινητικά λόγια γι' αυτήν.

Η ιδέα Speak Greek in March - Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο' που υλοποιήσαμε πέρσι και που υιοθετήθηκε και από άλλες ελληνικές παροικίες εκτός Αυστραλίας, είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρει να εδραιωθεί ως μία θετική στρατηγική στη διατήρηση της πολύτιμης γλώσσας μας στη Διασπορά.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας για το 2016».

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις