Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Νέα Υόρκη: Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της παρέλασης της 10ης Απριλίου

Νέα Υόρκη: Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της παρέλασης της 10ης Απριλίου

Με συμμετοχή περίπου 100 ομογενών από όλες τις περιοχές της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η πανομογενειακή συγκέντρωση για την προετοιμασία της εθνικής παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο, στις 10 Απριλίου.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που συμμετέχουν στην επιτροπή παρελάσεως, αλλά και παράγοντες που απλά συνδράμουν οικονομικά και με άλλους τρόπους για την επιτυχία της μεγαλύτερης εκδήλωσης του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας, έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας και απηύθυναν εκκλήσεις για ένταση των προσπαθειών όλων, καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες.

Ακατανόητες οι ανώνυμες αιχμές που άφησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, που δεν συμβάδιζαν με το ενωτικό πνεύμα της πλειοψηφίας των ομιλητών, οι οποίοι αναρωτιόνταν για ποια πράγματα μιλούσε.

Είπε ότι η πλειοψηφία των Ομογενών τραβάει το τραίνο μπροστά, ενώ κάποιοι που δεν κατονόμασε τραβάνε το τραίνο πίσω και τους οποίους αφήνει στο περιθώριο και προχωρά (!). Δεν αποκλείεται πάντως να αναφέρεται σε καταγγελίες που έγιναν αναφορικά με το κτήριο και τα έργα, από στελέχη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς είπε ότι “στην παρέλαση δεν θα πρέπει να υπάρχουν προσωπικές αντιπαλότητες και αργότερα” όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “μπορούν να βγάλουν τα μαχαίρια και τα πιστόλια”.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι στον Ελληνισμό αξίζει μια καλύτερη τύχη σε αυτήν την χώρα και θα την έχει.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πρώτη μίλησε η πρόεδρος της Atlantic Bank και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νάνσι Παπαϊωάννου, απευθύνοντας θερμό πατριωτικό λόγο.

«Οι περισσότεροι από εμάς ήλθαμε στις ΗΠΑ για καλύτερες συνθήκες ζωής. Σήμερα η γενέτειρά μας περνάει πολύ άσχημα και η μόνη ευκαιρία να βοηθήσουμε είναι δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και σκεφτόμαστε την πατρίδα και να έχουμε δυναμική συμμετοχή στην παρέλαση της 10ης Απριλίου».

Τόνισε ότι η Atlantic Bank στέκεται πάντα στο πλευρό της Ελληνικής κοινότητας, ενώ τόνισε πως και φέτος με περισσότερους τρόπους προσπαθεί να βοηθήσει την παρέλαση και τους οργανισμούς που βοηθούν την πατρίδα μας. Θα καταβάλει επίσης προσπάθειες και μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της παρέλασης που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 31 Μαρτίου, από τις 5:30 – 7:30 στο εστιατόριο Central στην Αστόρια (Στάνγουεϊ και 20η Λεωφόρο) αναφέρθηκε ο έχων την πρωτοβουλία Χρήστος Βουρνάς.

Ικανοποίηση για την μαζικότητα της πανογενειακής εξέφρασε ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσκερίδης.

«Είναι ευχάριστο να βλέπεις κόσμο στις πανομογενειακές, πρέπει όμως όλοι να δώσουμε και το παρών στην 5η Λεωφόρο», είπε, καλώντας όλους να βοηθήσουν με το λαχείο της παρέλασης.

Η συμπρόεδρος και επιτροπή λευκώματος, Ελένη Ψαρά, είπε πως η δουλειά προχωρά καλά στον τομέα της και ευχαρίστησε την συνεργάτιδά της Χριστίνα Κωστάκη, η οποία εργάστηκε σκληρά όσο η ίδια απουσίαζε στην Αυστραλίας. Η κ. Ψαρά μετέφερε τις εμπειρίες που βίωσε με τον Ελληνισμό της Μελβούρνης και τις προσπάθειες που καταβάλει για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Κάλεσε επίσης όλους να συνεχίσουν τον αγώνα και τις προσπάθειες η παρέλαση να γίνεται κάθε χρόνο ακόμη πιο ζωντανή.

Δυναμικό ήταν το παρών της Νέας Ιερσέης, που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της εκεί Ομοσπονδίας Σάββα Τσίβικο, τον τέως πρόεδρο Τάσο Ευστρατιάδη κι άλλα στελέχη.

«Η Ομογένεια της Νέας Ιερσέης θα δώσει βροντερό παρών στην παρέλαση. Είναι υποχρέωσή μας να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, καθώς ο Ελληνισμός αυτή την περίοδο βάλλεται πανταχόθεν. Παρά τις απογοητεύσεις, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στρατιώτες για χάρη του Ελληνισμού, γιατί δυστυχώς είμαι μόνοι».

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου είπε πως οι συμμετοχές έχουν φτάσει στα ¾ των περυσινών και κάλεσε τους υπόλοιπους να σπεύσουν γρήγορα, γιατί σύντομα θα γίνει η κλήρωση της σειράς της παρέλασης (το μεσημέρι της 2ας Απριλίου στο “Σταθάκειο”).

Τη συνεχιζόμενη δυστοκία στα οικονομικά επιβεβαίωσε ο ταμίας της παρελάσεως, Βασίλης Πετράτος. Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό, είπε πως είναι περίπου διπλάσια από την προηγούμενη φορά (ήταν 51.000).

“Τα οικονομικά του ταμείου της παρέλασης δεν συμβαδίζουν και παρακαλώ τους Ομογενείς, να στηρίξουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους την διοργάνωση της παρέλασης γιατί έμειναν μόνο δύο εβδομάδες”.

Να σημειωθεί ότι φέτος τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα και θα φτάσουν τις 500.000, καθώς η Ομοσπονδία αποφάσισε να καλύψει και τα αεροπορικά εισιτήρια των ευζώνων. Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αρκετά δωρεές οι οποίες συνδέονται με την επιλογή τελεταρχών, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής Βασίλης Γκουρνέλος, είπε πως έχουν διατεθεί 7.000 λαχεία και έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 20.000. Υποσχέσεις αξίας 12.500 δολαρίων εξασφαλίστηκαν από τον τηλεμαραθώνιο ομογενειακού καναλιού NGTV.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ελληνο-Καναδός συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, που έδωσε συναυλία αφιερωμένη στην παρέλαση το Σάββατο 26 Μαρτίου στο Lincoln Center.

Στην επιτυχημένη διοργάνωση των καλλιστείων αναφέρθηκε η πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής Αυγερινή Κατέχη.

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης στο Terrace on the Park Νίκος Μπάρδης είπε στην εφημερίδα μας πως έχουν κλείσει και οι 300 θέσεις για το δείπνο, οι 250 περίπου πληρωμένες.

Τελετάρχες της φετινής παρέλασης είναι, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, ο Ελληνοαμερικανός πεζοναύτης Αλεκ Σκαρλάτος και ο ομογενής επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και υποστηρικτής ομογενειακών οργανισμών και της Εκκλησίας, Σπύρος Σπυρέας. Για θετική προφορική απάντηση του δημάρχου Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο (που δεν επιβεβαιώνει ακόμη ο Δήμος Νέας Υόρκης) μιλά ο κ. Γαλάτουλας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε πως η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αμυνας (προφανώς τον Δημήτρη Βίτσα).

Παραιτήθηκε από την επιτροπή παρέλαση ο πλέον σταθερός εθελοντής, Βασίλης Καρβέλης, δίνοντας καυστική επιστολή, με την οποία διαμαρτύρεται για την επιλογή ως τελετάρχη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρέμβαση για την επιλογή Μητσοτάκη έκανε και ο ομογενής Θανάσης Παπαθανασίου, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τιμολέων Κακούρος, είπε στην εφημερίδα μας ότι την επόμενη μέρα από την ψηφοφορία αντιλήφθηκε ότι η απόφαση που ελήφθη είναι λανθασμένη.

ΠΗΓΗ Greeknewsonline.com

Σχετικές ειδήσεις