Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Δουκάκης, Ποντέστα και Τσακοπούλου ζητούν από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα να στηρίξει τη Χίλαρι

Δουκάκης, Ποντέστα και Τσακοπούλου ζητούν από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα να στηρίξει τη Χίλαρι

Αν και οι προκριματικές αναμετρήσεις που θα αναδείξουν αυτούς που θα πάρουν το προεδρικό χρίσμα πλησιάζουν το τέλος, η μόνιμη υποψήφια που έχει επίσημα εμπλακεί με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι η Χίλαρι Κλίντον.

Η εμπλοκή έγινε μέσω τριών εκδηλώσεων. Το πρώτο, μία εκδήλωση στη βόρεια Καλιφόρνια, που διοργάνωσε η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη. Η δεύτερη, μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, στα μέσα Ιανουαρίου, από τον επιφανή ομογενή επιχειρηματία Ντένης Μιλ, στο οποίο η Χίλαρι Κλίντον παρευρέθηκε και μίλησε σε ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας (Greek News, 17/1/2016).

Τέλος το Μάρτιο, το επιτελείο της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και η επιτροπή «Ελληνοαμερικανών για της Χίλαρι» (Greek Americans for Hillary), υπό την ηγεσία της Ελένης Τσακόπουλου, διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη, για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 30 περίπου λεπτά και πολλοί ηγέτες της Ομογένειας συμμετείχαν, μαζί με τον επικεφαλής της εκστρατείας της δημοκρατικής υποψηφίου και πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα, τον πρώην προεδρικό υποψήφιο Μιχάλη Δουκάκη και την πρέσβη Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη, που άνοιξε τη συνομιλία μιλώντας θερμά για την πρώην πρώτη κυρία και τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον/

Η Ελένη Τσακοπούλου επισήμανε ότι ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε στο Φανάρι τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Όσοι από εμάς παρακολούθησαν όσα συνέβησαν, το πιστώνουν στη Χίλαρι Κλίντον», είπε η Ελένη Τσακοπούλου, που το 2008 ήταν η πρόεδρος της επιτροπής «Ελληνοαμερικανών για την Κλίντον», μια επιτροπή που συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για την εκστρατεία της.

«Πάνω απ ‘όλα υποστηρίξαμε το πρόσωπο που σκεφτήκαμε θα εξυπηρετήσει καλύτερα τη χώρα μας και τον κόσμο. Ως υπουργός Εξωτερικών έκανε ακριβώς αυτό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία και πάλι μαζί για να υποστηρίξουμε το 2016 την εκστρατεία της», είπε η κ. Τσακοπούλου.

Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ποντέστα, πρόεδρος της επιτροπής Hillary for America, είπε στους συμμετέχοντες ότι «ως Πρώτη Κυρία και ως γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον ανέδειξε πραγματικά το μοναδικό δεσμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν με την Ελλάδα. Πίστευε πάντα ότι ο δεσμός αυτός ήταν εξαιρετικά σημαντικός και εργάστηκε σκληρά για αυτό».

Ο κ. Ποντέστα τόνισε πως η Χίλαρι Κλίντον είναι το μόνο άτομο που έχει τη γνώση. το βάθος, τις αξίες και την εμπειρία, για να μπορέσει να χειριστεί την εξωτερική πολιτική, να κρατήσει ασφαλή την Αμερική και να αντιμετωπίσει κρίσεις σ’ όλο τον κόσμο. Εγκωμίασε την προσοχή που δίδει στις αμερικανικές οικογένειας, δηλώνοντας ότι κεντρικό σημεία στο πρόγραμμα της εκστρατείας της είναι η αύξηση των μισθών. για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν αξιοπρεπή ζωή.

«Δίδει έμφαση στο ότι για να μπορέσει κάθε παιδί να επιτύχει, θα πρέπει και οι οικογένειες να επιτύχουν. Να δοθεί στον κόσμο η ευκαιρία να ρίξουν τα εμπόδια που τους κρατούν πίσω, οικοδομώντας μια δικαιότερη οικονομία και μία δικαιότερη κοινωνία».

Μεταφέροντας τα λόγια της ίδιας της Χίλαρι Κλίντον, είπε πως είναι «παράγοντας αλλαγής» σ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της. Ο κ. Ποντέστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κλίντον θα κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κάλεσε τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη να κινητοποιήσουν τους φίλους και τις κοινότητές τους.

«Χρειαζόμαστε τις προσπάθειές σας, χρειαζόμαστε να βγείτε και να γίνετε ηγέτες στις κοινότητές σας, να μιλήσετε στους φίλους και τους γείτονές σας».

Ο κυβερνήτης Μιχάλης Δουκάκης περιέγραψε την προεδρική εκστρατείας σαν μία μακρά και δυνατή προσπάθεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την βοήθεια όλων η Χίλαρι Κλίντον θα κατακτήσει το χρίσμα.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε σχέση με την ίδια την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να εξέλθει από την πολύ σοβαρή οικονομική κατάσταση, που την επιδεινώνει η εμμονή μέρους της ΕΕ που υιοθετεί πολιτικές λιτότητας, οι οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι δεν σε βγάζουν από την ύφεση».

Ο Μιχάλης Δουκάκης υπενθύμισε ότι αριθμός Ελληνοαμερικανών, μεταξύ αυτών κι ο ίδιος, εργάζονται με το Λευκό Οίκο κι έχουν θετική ανταπόκριση. «Χρειαζόμαστε πρόεδρο που κατανοεί την Ελλάδα, αγαπά την Ελλάδα, υποστηρίζει την Ελλάδα. Κι ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι για να ανακάμψει, τέτοιου είδους πολιτικές δεν έχουν νόημα. Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο στην βοήθεια προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για να ανακάμψουν και να οικοδομήσουν ένα ισχυρό μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους». Και πρόσθεσε ότι το άτομο αυτό είναι η Χίλαρι Κλίντον.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι θα έκαναν υπό τις περιστάσεις αυτές οι Ρεμπουμπλικανοί υποψήφιοι. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας και το μέλλων ως Ελληνοαμερικανών να έχουμε στο Λευκό Οίκο κάποια που θα συνεχίσει το έργο του οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα κι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επιτελούν. Διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν ισχυρό φίλο στις ΗΠΑ. Κι όλοι ,ας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει», είπε ο κυβερνήτης Δουκάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τους Ελληνοαμερικανούς για όλα όσα έκαναν γι’ αυτόν, στις προεδρικές εκλογές του 1988 και ζητώντας τους να κάνουν το ίδιο για τη Χίλαρι Κλίντον.

Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, ευχαρίστησε την επιτροπή “Hillary for America” που ήταν η μόνη προεκλογική εκστρατεία που προσέγγισε την Ελληνοαμερικανική Κοινότητας. Επικαλούμενος την αναφορά το Τζον Ποντέστα, ότι η Χίλαρι Κλίντον «είναι παράγοντας αλλαγής», σημείωσε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία αλλαγή σε ορισμένες από τις πολιτικές για τα ελληνικά θέματα και κυρίως το κυπριακό.

Ο κ. Ζεμενίδης σημείωσε την προσπάθεια της Τουρκίας να κρατούσε όλο τον κόσμο όμηρο, στην προσφυγική κρίση, και την πίεση που ασκείτο τις μέρες εκείνες προς την Κύπρο να ξεπαγώσει κλειστά κεφάλαιο των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας – ΕΕ.

Απαντώντας ο Τζον Ποντέστα είπε ότι η Χίλαρι Κλίντον πιστεύω για πολύ καιρό ότι το αδιέξοδο στην Κύπρο δεν βοηθά κανένα και θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει προτεραιότητα η διευθέτηση του κυπριακού/

«Χρειάζεται να είσαι σκληρός και να μιλάς ευθέως με αυτούς που γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι να συναλλαχθείς. Παρακολουθών όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και νομίζω ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς αποτελεσματικός με τον Ερντογάν είναι να είναι σκληρός μαζί του. Τέτοιος άνθρωπος είναι. Το ίδιο αληθεύει και για το πρόβλημα που σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Επομένως, τα κλειδιά είναι να καταστεί προτεραιότητα η ώθηση για λύση του κυπριακού και να είμαστε σκληροί με τον Ερντογάν».

Η Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία στην προσφυγική κρίση.

«Η Τουρκία είναι Νατοϊκή σύμμαχος κι έχουν επίσης σημαντικό συμφέρον σ’ αυτό. Υπάρχουν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και τους συντηρούν για πέντε χρόνια».

Η κ. Τσακοπούλου είπε πως η προκαταρκτική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας περιείχε αρκετά προβλήματα και δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα κατόρθωναν να την ολοκληρώσουν. Όμως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα και θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν λύση, εργαζόμενοι από κοινού με την Τουρκία.

Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ συμφώνησε πως όταν διαπραγματεύεσε με τον Ερντογάν θα πρέπει να το κάνεις από θέση ισχύος και έπλεξε το εγκώμιο του ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Για το κυπριακό, η κ. Τσακοπούλου υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Κλίντον ήταν αυτός που προλείανε το έδαφος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός Εξωτερικών ήταν πάντα υποστηρίκτρια της Κύπρου. Γνωρίζει το θέμα για περισσότερες από δύο δεκαετίες και είναι θερμή υποστηρίκτρια μιας λύσης του κυπριακού, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης και σημαντική στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ. Εχει επίσης προσωπική σχέση με τους ηγέτες της και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Όλα αυτά είναι θέματα πολύ ωφέλιμα για όλους εμάς που πιστεύουμε σε μια ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα και μια ελεύθερη Κύπρο».

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ

Ο διευθυντής της Greek News συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη και σε συνέχεια ζήτησε πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις στα θέματα που εγέρθηκαν σ’ αυτή. Η σύμβουλος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Χίλαρι Κλίντον, Τζούλι Σμιθ, πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Μπάιντεν για θέματα Εθνικής Ασφαλείας και την Τουρκία, απάντησε στα ερωτήματά μας για το κυπριακό και το Αιγαίο.

Σε σχέση με το κυπριακό, ηGreek News ρώτησε τι ακριβώς σημαίνει από απόψεως αμερικανικής πολιτικής στο κυπριακό, η αναφορά του Τζον Ποντέστα για ανάγκη να είναι «σκληροί» προς τον Ερντογάν.

Η κ. Σμιθ απάντησε ότι Χίλαρι Κλίντον είχε δεσμευτεί στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος «επειδή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για την άμεση γειτονιά σας, αλλά για ένα ευρύ φάσμα συναφών θεμάτων ευρύτερα. (Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί μια πιθανή σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ για παράδειγμα.)»

Αν και η παρούσα κυβέρνηση ποτέ δεν πίεσε την Τουρκία για απτές παραχωρήσεις – ή ακόμα και συνεισφορές – σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, η Τζούλι Σμιθ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον «αναγνωρίζει πλήρως ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση και σκοπεύει να πιέσει την Άγκυρα να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε όλη τη διαδικασία. Σε σχέση με τον Ερντογάν, θα είναι ξεκάθαρη ότι η επίλυση του κυπριακού είναι πρώτη προτεραιότητα και θα πρέπει να είναι επίσης και για την Τουρκία».

Στη διάρκεια της συνομιλίας, το μέλος του HALC Τέντ Διαμαντής ήγειρε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και της προσπάθειας δημιουργίας γκρίζων ζωνών. Η Greek News ρώτησε την κ. Σμιθ πως θα το χειριστεί ως πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.

Σημείωσε ότι «η κ. Κλίντον γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι το θέμα για την Ελλάδα και την Τουρκία και πως η προσφυγική κρίση εγείρει νέα πίεση για την επίλυσή του. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο αυτά τα χρόνια για μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, μέσω αυξημένης διμερούς συνεργασίας».

Σημείωσε ότι ως πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον θα αποθαρρύνει, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπτήσεων στο ελληνικό έδαφος, που θα υπονομεύουν οποιαδήποτε πιθανότητα προόδου», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις