Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Δωρεά 1,3 εκατ. από 94χρονη Ομογενή στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδας του Μανχάταν

Δωρεά 1,3 εκατ. από 94χρονη Ομογενή στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδας του Μανχάταν

“Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη βαθειά ευγνωμοσύνη που νιώθω για την τιμή που αποδώσατε στην οικογένεια μου σήμερα. Είναι μια ημέρα που ποτέ δεν θα ξεχάσω”, είπε με μάτια δακρυσμένα η 94χρονη Ελένη Χιώτη, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος ευλόγησε την ονοματοδοσία της κεντρικής αίθουσας εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν προς τιμήν της οικογένειας Χιώτη.

Η αίθουσα φέρει πλέον την ονομασία “The Chiotes Family Cathedral Hall” και χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά της κ. Ελένης Χιώτη, ύψους 1,3 εκατ, δολαρίων θα ανακαινιστεί ριζικά μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η σύντομη τελετή, κατά την οποία έγινε και η αποκάλυψη τιμητικής πλάκας στην είσοδο της αίθουσας, πραγματοποιήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, βοηθούμενος από τον προϊστάμενο της ενορίας π. Ιωάννη Βλάχο, τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Πάνο, τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο και το διάκονο Ελευθέριο Κωνσταντινίδη. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν στο Ιερό Βήμα ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος και ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Ιωσήφ Κόλλινς.

Παρών στην τελετή ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Μιλώντας κατά τη δεξίωση που ακολούθησε στο κοινοτικό κέντρο η κ. Χιώτη, η οποία για 20 και πλέον χρόνια αποτέλεσε στέλεχος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη σχέση της οικογένειάς της με τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, μια σχέση που ξεκίνησε σχεδόν 61 χρόνια πριν. Οπως είπε, στην Αγία Τριάδα έγινε η κηδεία του πατέρα της, Κωνσταντίνου, το 1956, ο γάμος του αδελφού της Γιώργου το 1965 με κουμπάρο τον πατέρα του σημερινού προέδρου του Καθεδρικού Ντην Πολ, καθώς και η κηδεία της ανεψιάς της τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κ. Χιώτη μίλησε ακόμη για τον ενθουσιασμό που ένιωσε όταν προσκλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τον τότε υπεύθυνο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρθουρ Dore, να συμμετάσχει στην ομάδα των Ελληνοαμερικανών ανθρώπων των ΜΜΕ που είχε δημιουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος για την προβολή και την αναγνώριση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

Και με υπερηφάνεια έδειξε την αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας αυτής που έλαβε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή με ημερομηνία αποστολής 12 Φεβρουαρίου 1969.

Με συγκίνηση θυμήθηκε ακόμη και την πρώτη φορά που η αμερικανική τηλεόραση μετέδωσε την Ακολουθία των Χριστουγέννων από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας το βράδυ της παραμονής, μετά από πρόταση της ίδιας στον ιδιοκτήτη του CBS William Paley.

Εμφανώς συγκινημένη απέτισε φόρο τιμής στους γονείς της Κωνσταντίνο και Βασιλική οι οποίοι ήρθαν σε νεαρή ηλικία στις αρχές του ’20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη. “Μας έμαθαν να αγαπούμε το Θεό και την Εκκλησία”, τόνισε η κ. Χιώτη και ευχαρίστησε θερμά τον π. Ιωάννη Βλάχο, τον κ. Ντιν Πολ και τον προσωπικό γιατρό της Vicken Pamoukian, όπως διαβάζουμε στο greeknewsonline.com.

“Είμαστε υπερήφανοι για την κ. Χιώτη”, είπε στο καλωσόρισμά του ο π. Ιωάννης, υπογραμμίζοντας τον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας που ξεκίνησε με τη χειροτονία ενός νέου ιερέα, συνεχίστηκε με την τιμή σε μια εκλεκτή γυναίκα και επρόκειτο να κλείσει με τα χορευτικά του Καθεδρικού στην πρώτη τους επίσημη εμφάνιση. Εδωσε δε στην κ. Χιώτη ως δώρο μια εικόνα της Αναστάσεως.

Την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας για τη μεγαλόψυχη αυτή δωρεά προς τον Καθεδρικό Ναό εξέφρασε στην κ. Χιώτη ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με την ευχή αυτό το λαμπρό παράδειγμα να βρει και άλλους μιμητές.

Σχετικές ειδήσεις