Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μεγαλοπρεπές «Όχι» και στο Σίδνεϊ

Μεγαλοπρεπές «Όχι» και στο Σίδνεϊ

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και πολλές εκδηλώσεις, τίμησε η παροικία του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας ευρύτερα, την 76η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την περασμένη Παρασκευή έλαμψαν με την παρουσία τους μαθητές και μαθήτριες των Ελληνορθόδοξων Κολλεγίων της πόλης, που συμμετείχαν στον εορτασμό στο Anzac Memorial, στο Hyde Park, στο κέντρο της πόλης.

Η εκδήλωση αποτελούσε πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ και της Μεικτής Επιτροπής Εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης και της Ελληνικής Εκστρατείας των Συμμάχων στην Ελλάδα.

Συγκινητική ήταν η ρίψη χάρτινων αστέρων στο μνημείο, με το κάθε αστέρι να αναγράφει το όνομα ενός πεσόντα εν ώρα πολέμου.

Επίσης, αποδόθηκαν τιμές σε εν ζωή ή θανόντες παλαιμάχους που υπηρέτησαν σε ελληνικά εδάφη.

Ο γενικός πρόξενος Δρ. Σταύρος Κυρίμης και ο πρόεδρος του «Ελληνικού Χωριού» (πρώην ΟΦΣΕ), Γιάννης Καλλιμάνης, επέδωσαν στους ιθύνοντες του Anzac Memorial μαρμάρινη πλάκα με αρχαιοελληνική επιγραφή που παραπέμπει στον θάνατο αρχαίων Αθηναίων στρατιωτών στην περιοχή της Καλλίπολης και του Ελλησπόντου.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο γερουσιαστής και γραμματέας του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου Αθανάσιος Συνοδινός, ο βουλευτής της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Matthew Thistlethwaite, πολιτειακοί βουλευτές και γερουσιαστές, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων και άλλοι παράγοντες.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση στο Hyde Park ήταν ο δικαστής του District Court της ΝΝΟ, κ. Ιωάννης Χατζηστέργος.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, παρατέθηκε η ανοικτή δεξίωση για την επέτειο του «Όχι» από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Ν.Ν.Ουαλίας, στο οίκημά της στο Lakemba.

Ο κύριος λόγος εκφωνήθηκε από τον γραμματέα της Κοινότητας, Μιχάλη Τσιλίμο, ο οποίος στάθηκε και στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού κατά του φασιστικού άξονα όπως αυτό εκφράστηκε την 28η Οκτωβρίου 1940, αλλά και στην Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε με πρωτοπόρους το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, όπως τόνισε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κοινότητας Χάρης Δανάλης, ο γενικός πρόξενος Δρ. Σταύρος Κυρίμης, ο υπουργός Αθανάσιος Συνοδινός, εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πολιτειακός βουλευτής Mark Coure, και η σκιώδης υπουργός Σοφία Κώτση, από την πολιτειακή αντιπολίτευση.

Απαγγέλθηκαν ποιήματα από μαθητές και μαθήτριες των Κοινοτικών Σχολείων ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα υπό τις οδηγίες της Παρούλας Θέρμπαν-Γκαλελή και της Νίκης Εγγλέζου. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο ταμίας της Κοινότητας Χρήστος Μπελέρχας.

Το βράδυ της Παρασκευής, επίσης, διοργάνωσε εκδήλωση για το «ΟΧΙ» η ΑΧΕΠΑ Ν.Ν.Ουαλίας στο οίκημά της στο Rockdale, ενώ την Κυριακή ήταν η σειρά της Διακοινοτικής Επιτροπές της Αρχιεπισκοπής (ΝΝΟ).

Μετά την δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Redfern, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του ναού. Παρέστησαν οι προξενικές Αρχές, Έλληνες παλαιοί πολεμιστές, πρόεδροι ομογενειακών φορέων και άλλοι παράγοντες. Ποιήματα απήγγειλαν μαθητές των Ελληνορθόδοξων κολλεγίων του Σίδνεϊ. Ακολούθησε δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων.

Τέλος, εκδήλωση αφιερωμένη στο αντιφασιστικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 διοργάνωσε την Κυριακή ο Εργατικός Σύνδεσμος «Άτλας» στο οίκημά του στο Marrickville. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλία και προβολή ταινίας σχετικής με το θέμα.

ΠΗΓΗ Ν. ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις