Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αντικείμενα από το Αρκάδι του 1866 στη Μελβούρνη

Αντικείμενα από το Αρκάδι του 1866 στη Μελβούρνη

Στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία, η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και Αυστραλίας διοργανώνει επίσημη έκθεση αντικειμενων τα οποία έχουν σχέση με το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, στο Κρητικό Χωριό.

Κατά τη διάρκεια της Χοροεσπερίδας για την Επέτειο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκθέτονται αντικείμενα, φωτογραφίες, βιβλία, ξένες εφημερίδες (για το τι έγραψε ο ξένος Τύπος τις ημέρες εκείνες), σημαίες, μαχαίρια και πολλά άλλα.

Τα πιο σημαντικά αντικείμενα που έχουν σταλθεί από την Κρήτη στη Μελβούρνη για τις εκδηλώσεις από τον εγγονό, κ. Στέλιο Ξενάκη, του τότε Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Στέλιο Ξενάκη τα οποία του είχαν δοθεί τότε από τον Ηγούμενο της Μονής κ. Γαβριήλ Μαρινάκη είναι κομμάτι της επίσημης σημαίας του 1866, πρωτότυπο του Ψηφίσματος της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1866, πρωτότυπο Γραμμάτιου των 5 Δραχμών ως Πατριωτικό Δάνειο προς ενίσχυση του Υπέρ Ενώσεως Εθνικού Αγώνος εν Κρήτη με την υπογραφή του Α. Παπαγιανάκη και μικρή φωτογραφία του πυρπολητή της Μονής Αρκαδίου κ. Κωστή Γιαμπουδάκη.

Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί η ευκαιρία στους παραβρισκόμενους τις χοροεσπερίδας να θυμηθούν, να διαβάσουν και να εμπλουτίσουν την μνήμη τους με τα γεγονότα της 8ης Νοεμβρίου 1866.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις