Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Στο σκαμνί ο ομογενής χρηματιστής Ντέιβιντ Δήμος

Στο σκαμνί ο ομογενής χρηματιστής Ντέιβιντ Δήμος

Με έξι κατηγορίες για απάτη χρεογράφων παραπέμπεται ο χρηματιστής Ντέιβιντ Δήμος, 35 ετών από την πόλη Westport του Κονέκτικατ, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Γενικής Εισαγγελίας των Ηνωμένων Πολιτειών της πολιτείας του Κονέκτικατ, Deirdre M. Daly, όπως ανέφερε το Reuters και το patch.com μεταξύ άλλων ΜΜΕ.

Σύμφωνα δε με το ανακοινωθέν του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Department of Justice, U.S. Attorney’s Office, District of Connecticut) τον κ. Δήμο παραπέμπει το ύψιστο Σώμα των Ενόρκων, το οποίο συνήλθε στην πόλη New Haven του Κονέκτικατ, καθότι έλεγε ψέματα στους επενδυτές γύρω από τις τιμές των δανείων υποθηκών κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Δήμος εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρείας Cantor Fitzgerald.

Ο κ. Δήμος εμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου την Παρασκευή. Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας στη δικαστική αίθουσα οι δικηγόροι της ομάδας υπεράσπισής του, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι κύριοι Peter Chavkin και Stanley Twardy δήλωσαν ότι ο κ. Δήμος θα καταπολεμήσει τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, τόνισαν πως «ο κ. Δήμος αρνείται τις κατηγορίες που έγιναν σε βάρος του και προτίθεται να υπερασπιστεί δυναμικά τον εαυτό του».

Οι διωκτικές Αρχές είπαν ότι ο Ντέιβιντ Δήμος, ο οποίος ήταν χρηματιστής και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Cantor Fitzgerald από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 εξαπάτησε πελάτες αυξάνοντας απατηλά την τιμή κατά την οποία η εταιρεία θα μπορούσε να αγόραζε δάνεια υποθηκών οικιών υποστηριζόμενα από χρεόγραφα.

Επίσης, οι διωκτικές Αρχές τόνισαν πως ο στόχος του ήταν να παρακινεί πελάτες να πληρώνουν ψηλότερη τιμή για τα ομόλογα των υποθηκών και να μειώνει την τιμή στην οποία θα τα πουλούσε η εταιρεία Cantor, προκειμένου να κάνει τους επενδυτές να πουλούν τα ομόλογα σε φτηνότερες τιμές.

Η απατηλή αυτή μεθόδευση, σύμφωνα πάντοτε με τις διωκτικές Αρχές, έδινε τη δυνατότητα στην εταιρεία Cantor Fitzgerald και τον Ντέιβιντ Δήμο να καρπούνται παράνομα κέρδη, ενώ συνέβαλλαν ώστε οι πελάτες τους να έχουν απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων.

Η περίπτωση αυτή αποτελεί την πλέον πρόσφατη ενέργεια των Ομοσπονδιακών Διωκτικών Αρχών στο Κονέκτικατ εναντίον χρηματιστών οι οποίοι κατηγορούνται για εξαπάτηση των πελατών τους.

Σε περίπτωση που ο κ. Ντέιβιντ Δήμος βρεθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία. Η Γενική Εισαγγελέας Deirde Daly υπογράμμισε ότι μία παραπομπή δεν συνιστά απόδειξη ενοχής. Οι κατηγορίες είναι απλώς ισχυρισμοί και κάποιος κατηγορούμενος θεωρείται αθώος έως ότου αποδειχθεί ένοχος.

Η υπόθεση αυτή του κ. Δήμου έχει ανατεθεί στον Περιφερειακό Δικαστή των Ηνωμένων Πολιτειών Alvin W. Thompson στο Hartford του Κονέκτικατ και έχει αριθμό 16-cr-00220.

Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2015 Ομοσπονδιακό Εφετείο ανάτρεψε την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Jesse Litvak διευθυντή της εταιρείας Jefferies, ο οποίος είχε βρεθεί ένοχος το 2014 και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Ο κ. Litvak ο οποίος αρνείται ότι έπραξε κάτι το μεμπτό έχει οριστεί να γίνει εκ νέου η δίκη του στις 4 Ιανουαρίου 2017.

Τονίζεται ότι η έρευνα αυτή ανήκει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής Διώξεως Οικονομικής Απάτης την οποία θέσπισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για την εξιχνίαση περιπτώσεων απατών οι οποίες οδήγησαν το έτος 2008 στην οικονομική κρίση.

Για τις περιπτώσεις αυτές συνεργάζονται από κοινού ομάδες δικηγόρων, ερευνητών, αναλυτών και προσωπικού από δεκάδες ομοσπονδιακές Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας των Ηνωμένων Πολιτειών, του FBI και άλλων.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σχετικές ειδήσεις