Η Ομογένεια των ΗΠΑ τίμησε την μνήμη των ηρώων των Ιμίων, Καρπάθου και Κινάρου

Newsroom Newsroom

Η Ομογένεια των ΗΠΑ τίμησε την μνήμη των ηρώων των Ιμίων, Καρπάθου και Κινάρου

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας διοργάνωσαν την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη των ηρώων των Ιμίων, της Καρπάθου και της Κινάρου.

Ειδικότερα των υποπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκου, του σημαιοφόρου Εκτορα Γιαλοψού που σκοτώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 1996 στα Ιμια, του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που σκοτώθηκε στις 23 Μαϊου 2006, καθώς επίσης του υποπλοίαρχου Αναστάσιου Τουλίτση και των χειριστών, Κωνσταντίνου Πανανά και Ελευθέριου Ευαγγέλου, που έχασαν την ζωή του στις 12 Φεβρουαρίου 2016 κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, στη νήσο Κίναρο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το μνημόσυνο στην μνήμη των ηρώων που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος π. Ιωάννης Βλάχος και ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη μετά την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων μηνών και η συμμετοχή των ομογενών και στις δυο εκδηλώσεις ήταν μεγάλη.

«Σήμερα δεν έχουμε ένα απλό μνημόσυνο, είναι ημέρα απόδοσης τιμών, είναι μια μέρα στοχασμού. Θέλω να σας παρακαλέσω από αυτόν τον ιερό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα να ενώσουμε τις φωνές μας και να τραγουδήσουμε τον εθνικό μας ύμνο ώστε οι ψυχές των ηρώων εκεί που βρίσκονται να τον ακούσουν και να καταλάβουν ότι οι θυσίες τους δεν έχουν πάει χαμένες», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κρίση στα Ιμια και στις συνθήκες υπό τις οποίες άφησαν την τελευταία του πνοή οι ήρωες Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Εκτορας Γιαλοψός στις 31 Ιανουαρίου 1996 και εστίασε την προσοχή τους στην προκλητικότητα των Τούρκων.

Μίλησε για τον ηρωισμό του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που σκοτώθηκε στις 23 Μαϊου 2006 στην προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού πολεμικού αεροπλάνου στον εναέριο χώρο της Καρπάθου, καθώς επίσης και στην προ ενός έτους συντριβή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212, στη νήσο Κίναρο και τόνισε ότι οι ήρωες έδωσαν την ζωή τους για να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία και την ελευθερία της γενέτειρας.

Σε πρώτο πλάνο ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης.

Στο βήμα ο Νικόλαος Κατσίμπρας και στο πρώτο τραπέζι ο γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι.

Ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων στα Ιμια και τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και της ελληνικής κυριαρχίας βραχονησίδων και άλλων νησιών και κάλεσε τους ομογενείς σε εγρήγορση και να αγωνιστούν για τα δίκαια της Ελλάδας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο με κεντρικό ομιλητή τον Νικόλαο Κατσίμπρα, ο οποίος μέσω διαφανειών αναφέρθηκε στην κρίση στα Ιμια.

Ο κ. Κατσίμπρας υπογράμμισε ότι τους ήρωες που τιμούμε σήμερα τους είχε γνωρίσει προσωπικά και κάλεσε τους ομογενείς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ήρωες που έχουν δώσει τη ζωή τους για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved