Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Καλιφόρνια: 30 οικογένειες ομογενών κινδυνεύουν από υπερχείλιση φράγματος

Καλιφόρνια: 30 οικογένειες ομογενών κινδυνεύουν από υπερχείλιση φράγματος

Τουλάχιστον 30 οικογένειες ομογενών στην Καλιφόρνια κινδυνεύουν από πιθανή υπερχείλιση του φράγματος Oroville Dam, γι’ αυτό και δόθηκε εντολή από τις Αρχές οι πολίτες από τις γύρω πόλεις και κωμοπόλεις στη βόρεια περιοχή της Καλιφόρνιας να απομακρυνθούν από τις οικίες τους.

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» Ν. Υόρκης, πως «το φράγμα του Οροβιλ βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά βορείως του Σακραμέντο» και τόνισε ότι «η εντολή που έχει δοθεί από τις Αρχές προς τους κατοίκους της περιοχής επηρεάζει τουλάχιστον τριάντα οικογένειες, ενδεχομένως και περισσότερες από τις κοινότητες της Αγίας Αννας στην πόλη Ρόσβιλ και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σακραμέντο».

Είπε ακόμα πως «έχουμε ζητήσει από ολόκληρο το πλήρωμα της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου να αναπέμψουν προσευχές για την ασφάλεια όλων των πολιτών εκείνης της περιοχής οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις εστίες τους, να αποφευχθεί οιοδήποτε κακό και να επιστρέψουν πάλι σ’ αυτά υγιείς και ασφαλείς».

Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τόνισε επίσης πως «η σκέψη και η προσευχή μας στρέφεται και προς όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο φράγμα του Οροβιλ, όπως ο Θεός τους καθοδηγεί σ’ αυτές τις τόσο σπουδαίες προσπάθειές τους να προστατεύουν τους ανθρώπους στην περιοχή και να διασώσουν αυτή τη ζωτική πηγή ύδατος».

Ο κ. Γεράσιμος υπενθύμισε ότι η Καλιφόρνια πέρασε μία μακρά χρονική περίοδο ανομβρίας και ξηρασίας και τόνισε πως «ενώ οι βροχές αυτόν τον χειμώνα είναι συχνές και είναι ευλογία πραγματική για την περιοχή, από την άλλη μεριά δημιουργούν προβλήματα και κινδύνους όπως εν προκειμένω με το φράγμα του Οροβιλ».

Τονίζεται ότι το φράγμα του Οροβιλ είναι ουσιαστικά η δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή υδάτων στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και ένα από τα είκοσι μεγαλύτερα φράγματα του είδους σ’ ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, έχει ύψος 770 πόδια και μήκος 7.000 και χωρητικότητα 3,5 εκατομμύρια έκρες νερού.

Για προληπτικούς λόγους ασφαλείας τουλάχιστον 150 και κατ’ άλλους υπολογισμούς 188 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση και επιδιορθωθεί η βλάβη. Ενώ ο καιρός τις επόμενες μέρες αναμένεται να είναι άνομβρος και ηλιόλουστος, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως καινούργια βροχόπτωση ενδεχομένως να επισυμβεί προς το Σαββατοκύριακο πράγμα το οποίο θα δυσκολέψει την προσπάθεια της επιδιόρθωσης.

Διευκρινίζεται ότι η λίμνη Οροβιλ είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το έτος 1967. Συγκεντρώνει νερό για τη διανομή του από την Πολιτειακή Υπηρεσία Υδάτων σε οικίες, βιομηχανίες και αγροκτήματα στην περιοχή του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου, στην πεδιάδα του San Joaquin και στη Νότιο Καλιφόρνια.

Σχετικές ειδήσεις