Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Επιχειρηματικότητα, τουρισμός και τράπεζες δίνουν ώθηση στη χώρα

Επιχειρηματικότητα, τουρισμός και τράπεζες δίνουν ώθηση στη χώρα

Ο εφιάλτης συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσουν οι απαιτήσεις των δανειστών και πόσο φτωχότεροι θα γίνουμε.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Η ηγεσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει «θεωρητικά συγχαρητήρια», αλλά αδυνατεί να παρέμβει σε παράλογες απαιτήσεις φτωχοποίησης. Ο λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα και η επιχειρηματικότητα φθίνει συνεχώς.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες με κοστολογημένα μέτρα που θα έχουν ορίζοντα ανάπτυξης και εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι εκλογές σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να επηρεάσουν τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και η εξέλιξη των πραγμάτων να είναι ομαλή και με λογικές απαιτήσεις.

Να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια και να λειτουργήσουν οι τράπεζες για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού κράτους αρκεί να γίνει management και να αξιοποιηθούν οι πιο έμπειροι σε θέσεις ευθύνης.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7% το 2016. Έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στο ισχυρότερο επίπεδο από το 2011, με τον ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Τα εταιρικά κέρδη αυξάνουν ταχύτερα απ' ό,τι στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός επέστρεψε, με ετήσιο ρυθμό 2% τον Φεβρουάριο. Η προτροπή της ΕΚΤ είναι να τον κρατά ακριβώς κάτω από αυτό το επίπεδο.

Ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αντιμετωπίζει πιέσεις από τους μόνιμους επικριτές του, να στείλει μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει επιπλέον μέτρα τόνωσης των οικονομιών των κρατών-μελών της ΕΕ και ίσως, αντί αυτών, ετοιμάζεται να μειώσει τα έκτακτα μέτρα. Ο κ. Ντράγκι οφείλει να συνεχίσει να αντιστέκεται σε αυτή την πίεση, όταν παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης σε λίγες ημέρες.

Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσουν οι ξένοι επενδυτές να επιστρέφουν στην πατρίδα μας.

Αλλάζουν τα δεδομένα και έχουμε μπροστά μας τουριστική περίοδο που πρέπει να πάει καλά και να συνεισφέρει στην αύξηση των εσόδων της χώρας μας.

Ελκυστικό και γόνιμο το επόμενο διάστημα με μια προϋπόθεση, ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων της χώρας. Είναι η στιγμή της οριστικής απαλλαγής από μνημόνια και δεσμεύσεις.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις