Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πάσχα 2017: Ο απόδημος Ελληνισμός γέμισε τις ορθόδοξες εκκλησίες σε Αμερική και Καναδά

Πάσχα 2017: Ο απόδημος Ελληνισμός γέμισε τις ορθόδοξες εκκλησίες σε Αμερική και Καναδά

Οι Ελληνορθόδοξοι ναοί της Αμερικής και του Καναδά το βράδυ της Αναστάσεως είχαν πλημμυρίσει από πιστούς οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια την Ακολουθία της Αναστάσεως και έψαλαν μεγαλοφώνως το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών».

Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και καθιστούσαν πιο επιβλητικές τις τελετές.

Τα ρεπορτάζ των ανταποκριτών και συνεργατών του «Εθνικού Κήρυκα» από τη Μητροπολιτική Περιοχή στη Νέας Υόρκης, τη Νέα Αγγλία, το Λος Αντζελες, την Πενσυλβάνια, τη Φλόριδα και από το Μόντρεαλ του Καναδά, τα οποία δημοσιεύονται στις ομογενειακές σελίδες αποδεικνύουν ότι οι ομογενείς τήρησαν και εφέτος με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Την ώρα που οι αρχιερείς και οι ιερείς έψελναν το «Δεύτε Λάβετε Φως» τα φλας των έξυπνων κινητών καθιστούσαν ακόμη πιο λαμπερές τις τελετές.

Το Μεγάλο Σάββατο και το Πάσχα οι καιρικές συνθήκες στις Βορειοανατολικές Πολιτείες ήταν εξαιρετικά καλές. Οι ομογενείς παρακολούθησαν την Ακολουθία της Αναστάσεως, πήραν το Αγιο Φως και το μετέφεραν στα σπίτια τους, απόλαυσαν τη μαγειρίτσα και ευχήθηκαν Χριστός Ανέστη.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης είχε πλημμυρίσει από πιστούς οι οποίοι παρακολούθησαν την Ακολουθία της Αναστάσεως χοροστατήσαντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των παιδιών και των νέων.

Η προσέλευση των πιστών στην Ακολουθία της Αναστάσεως στον ιερό ναό της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα ήταν αθρόα.

Αν και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Αναστασίου, κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν και να παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος την Ακολουθία, εν τούτοις οι περισσότεροι δεν ανταποκρίθηκαν.

Οσοι όμως παρέμειναν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πραγματική μυσταγωγία με τον πρωτοψάλτη Φώτιο Κετσετζή που είχε έρθει από την Αθήνα για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Την Κυριακή οι γειτονιές της Αστόριας, του Τζάκσον Χάιτς, του Φλάσινγκ, του Μπέισαϊντ, του Γουάιτστόουν, του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν μοσχοβολούσαν από τον οβελία και ήταν πολύ εύκολο να διακρίνει κανείς τα σπίτια των Ελληνοαμερικανών.

Τα ελληνικά εστιατόρια και οι ταβέρνες, καθώς επίσης και τα καφεζαχαροπλαστεία την Κυριακή του Πάσχα προσέφεραν πασχαλινά γεύματα με αρνί της σούβλας και τα άλλα εδέσματα.

Ρoή Ειδήσεων