Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης

Η χώρα καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις και να επιλέξει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Τα εθνικά θέματα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεννοηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι να αφήνουν το λαό να εκφράζεται ασύντακτα και παρορμητικά.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα της Ευρώπης οφείλει να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και να οδηγήσει τις εξελίξεις στον πολύπαθο χώρο των Βαλκανίων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ουσιαστικό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της χώρας και θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ύψος ρεκόρ που ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2017. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο χρηματοδοτήσεων που χορηγεί στην Ελλάδα ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, στα 55 χρόνια δραστηριότητάς του στη χώρα.

Το 2017 χαρακτηρίστηκε επίσης από την παροχή της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα στήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς νέες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αριθμού μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

Ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: «Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η ΕΤΕπ δημιούργησε την Επενδυτική Ομάδα για την Ελλάδα και σήμερα έχω την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσω ότι αυτή η ιδιαίτερη προσοχή και η αυξημένη προσπάθεια απέδωσαν απτά αποτελέσματα. Οι χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο Όμιλος ΕΤΕπ το 2017 μεταμορφώνουν καίριες υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στο σύνολο της χώρας και επιτρέπουν σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης».

Το 2017 η ΕΤΕπ εγκαινίασε ένα δεύτερο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, μέσω του οποίου διατέθηκαν 389 εκατ. ευρώ από το 2013 για την παροχή χρηματοδοτήσεων εμπορικών συναλλαγών καίριας σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα δίνονται από τοπικές τράπεζες σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς εταίρους.

Η Θεσσαλονίκη θα αξιοποιήσει νέες χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ ύψους 220 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν το 2017, για την υλοποίηση έργων αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης, καθώς και για την κατασκευή της πρώτης γραμμής του μετρό.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μεγαλύτερη διεθνής δημόσια τράπεζα στον κόσμο και πέρυσι χορήγησε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 79,2 δισ. ευρώ για έργα στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο.

Ας αποφασίσουν τα κόμματα, αν επιθυμούν, η χώρα να πάει μπροστά και ας μιλήσουν στον ελληνικό λαό με στοιχεία και αριθμούς. Οι ευκαιρίες και οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις