Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Έβρος: Τι θα κάνει ο Ερντογάν τη Δευτέρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Έβρος: Τι θα κάνει ο Ερντογάν τη Δευτέρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο | Ειδήσεις: Που το πάει ο Ερντογάν; Γιατί οι Τούρκοι είναι τόσο τυπικοί; Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για την εξέλιξη της υπόθεσης τις επόμενες ημέρες - Ένα απίστευτο πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη (01/03). Οι δύο πλευρές εδώ και τρεις μέρες βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσειςγια την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου, την ώρα που οι οικογένειές τους ζουν στιγμές αγωνίας για την τύχη τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ - ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, από την πρώτη στιγμή της μετάδοσής της, φούντωσε σενάρια συνωμοσιολογίας που ξεπερνούν και τα όρια της κινηματογραφικής φαντασίας: Τους συνέλαβαν σε ελληνικό έδαφος! Μπήκαν στο φυλάκιο και τους πήραν στον ύπνο τους! Τους χτύπησαν οι Τούρκοι και γι' αυτό φορούσαν κουκούλες κατά τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο.

Τι ισχύει από όλα αυτά;

Τίποτα.

Τι ισχύει σίγουρα;

Ότι ο Ερντογάν χειρίζεται την κατάσταση πολύ προσεκτικά και εξόχως τυπικά, ακριβώς στα όρια της νομιμοφροσύνης!

Γιατί;

Μα διότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά όλο το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος-Οι καταθέσεις των στρατιωτικών που συνελήφθησαν: «Νομίζαμε ότι ακολουθούσαμε ίχνη μεταναστών»

Τα σενάρια που εξετάζουν οι διπλωματικοί αναλυτές είναι δυο:

  • Ή ο Σουλτάνος θα ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την έκδοση των 8 Τούρκων
  • ή θα επιχειρήσει να αποδείξει στο ΝΑΤΟ και στους Ευρωπαίους πόσο μεγαλόκαρδος και πόσο Δημοκράτης είναι, που υπερβαίνει τις καταδικαστικές αποφάσεις των Τούρκων δικαστών και αφήνει ελεύθερους τους Έλληνες στρατιώτες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δεύτερο σενάριο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.

Για να είμαστε σαφείς:

Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν εδάρησαν όπως γράφουν ορισμένοι. Αντίθετα το καθεστώς Ερντογάν φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητας βίντεο και φωτογραφίες προκειμένου να δείξει ότι δεν τους κακομεταχειρίστηκαν. Και όχι μόνο αυτό. Τους πήγαν αμέσως και στο νοσοκομείο για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί απολύτως τίποτα στο προσεχές διάστημα.

Μιλάμε για οργάνωση!

Στην προπαγάνδα οι Τούρκοι είναι καθηγητές. Μετέδωσαν τις εικόνες από τη σύλληψη για να δείξουν πόσο τυπικοί είναι, αλλά και βεβαίως για να τρωθεί το ηθικό των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι Τούρκοι λοιπόν ακολουθούν κατα γράμμα το πρωτόκολλο στα διαδικαστικά. Κάνουν όλα όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες των δύο χωρών σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αν ήθελαν ένταση, θα χρησιμοποιούσαν άλλες, σκοτεινές πρακτικές τύπου «Εξπρές του Μεσονυχτίου»...

Δεν θέλει ιδιαίτερες διπλωματικές γνώσεις για να καταλάβεις που το πάνε...

Τη Δευτέρα οι δυο Έλληνες θα περάσουν από δίκη.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει σε πρώτο χρόνο την ακόλουθη πληρωμένη απάντηση: «Σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Τουρκία, θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Βεβαίως θα γελάσουν και οι πέτρες...

Πλην όμως, αυτή θα είναι η κίνηση τακτικού ελιγμού του Σουλτάνου...

Και αφού λοιπόν γίνει το δικαστήριο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα καταδικαστούν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία, με κάποια ποινή φυλάκισης ορισμένων μηνών φαντάζομαι...

Και μετά;

Το μετά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι πολύ πιθανόν, ο Πρόεδρας Ερντογάν σε μια έξαρση μεγαλοψυχίας να υπερβεί τις αποφάσεις της Τουρκικής Δικαιοσύνης και να αφήσει ελεύθερους τους Έλληνες.

Ναι ο «Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής», θα αδράξει την ευκαιρία να αποδείξει στους Νατοϊκούς και στους Ευρωπαίους ότι είναι... μεγάλη καρδιά και ότι σέβεται τα ανθρώπινα δίκαιώματα και ότι ο ίδιος - σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που δεν εκδίδει τους οκτώ - αποδεικνύει έμπρακτα την διάθεσή του για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το σενάριο αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από το ενδεχόμενο να ασκήσει εκβιασμό ζητώντας ανταλλαγή έναν προς έναν.

Το τελευταίο είναι... πολύ τούρκικο για να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Ο Ερντογάν έχει ανάγκη να μετριάσει τις εις βάρος του κατηγορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την παραβίαση των διεθνών συνθηκών στις οποίες προβαίνει καθημερινά η Τουρκία. Το συγκεκριμένο περιστατικό του έρχεται... γάντι.

Και όλα δείχνουν ότι θα το εκμεταλλευτεί στο έπακρο, για να μπορεί μετά να πει: «Είδατε τώρα ποιος είναι εμμονικός; Εγώ ή οι Έλληνες που δεν μου δίνουν τους οκτώ;».

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της σύλληψής τους

Μείζον ζήτημα είναι να δούμε πόσο προετοιμασμένη θα είναι η ελληνική διπλωματία, διότι όπως το πάει ο Σουλτάνος θα περιμένει να του πούμε κι ευχαριστώ.

Όσοι δεν το έχετε καταλάβει, προς τα εκεί κατευθύνει την κατάσταση ο Ερντογάν.

Βεβαίως ακόμα και τώρα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου καθότι είναι γνωστό ότι οι γείτονες είναι και παραμένουν μπουνταλάδες και την τελευταία στιγμή μπορεί να τα τινάξουν όλα στον αέρα.

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook και στο Instagram

Σχετικές ειδήσεις