Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρόστιμα

Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρόστιμα

Αναφορικά με τα πρόστιμα των φορολογικών δηλώσεων ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει πρόστιμα τόσο γι’ αυτούς που δεν τηρούν βιβλία, όσο και πρόστιμα για εκείνους που τηρούν βιβλία, είτε απλογραφικά, είτε διπλογραφικά.

Γράφει ο Θράσος Μίαρης, φοροτεχνικός

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και αφορούν για παράδειγμα, δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος για καταβολή για φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν είναι υπόχρεα σε τήρηση αρχείων. Αντίστοιχα, για όσους διατηρούν βιβλία η μη υποβολή δήλωσης ή η εκπρόθεσμη καταβολή δήλωσης τιμωρείται με πρόστιμο 250 ευρώ, για εκείνους που έχουν απλογραφικά και το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ για τις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις και 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές είτε με πιστωτικό, είτε με μηδενικό υπόλοιπο. Αντίστοιχα τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΜΥ ανέρχονται στα 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται

Επιπλέον, επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 2.500 ευρώ, στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες δεν συνεργάζεται κάποιος με τον φορολογικό έλεγχο ή τις διατάξεις του Κώδικα. Ας σημειωθεί ότι στα πρόστιμα επιβάλεται και ο τόκος, ο οποίος αντιστοιχεί σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε επιτόκιο 8,76% ετησίως.

Ρoή Ειδήσεων