Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Έλληνες Στρατιωτικοί: Γιατί ο Τσίπρας επιλέγει την «κλιμακούμενη αντίδραση»; Πότε θα παρέμβει;

Έλληνες Στρατιωτικοί: Γιατί ο Τσίπρας επιλέγει την «κλιμακούμενη αντίδραση»; Πότε θα παρέμβει;

Θρίλερ με την υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο: Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε να υιοθετήσει την «κλιμακούμενη αντίδραση»; - Παραμένουν «ενέχυρο» στα χέρια του Ερντογάν και της Τουρκικής προπαγάνδας οι Έλληνες στρατιωτικοί - Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας και οι επόμενες ημέρες - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ TIMING ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν καθαρά ψυχολογικό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε αυτό το «ψυχολογικό touching» ο Τσίπρας αποφάσισε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα αποφεύγοντας την ευθεία κόντρα με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, υπήρξε σήμερα 6/03/2018 και κυβερνητικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Τι σημαίνει κλιμακούμενη αντίδραση;

Πρακτικά σημαίνει ότι αν αυτή τη χρονική στιγμή - που δεν έχει οριστεί καν δικάσιμος - ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να λήξει το θέμα «τηλεφωνικά» με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πάρει την... πληρωμένη απάντηση: «Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι θέμα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο και αντιληπτό πώς μια τέτοια απάντηση τινάζει τα πάντα στον αέρα και ισχυροποιεί την άλλη πλευρά.

Καίγεται δηλαδή το διπλωματικό χαρτί της ελληνικής πλευράς.Για αυτό το λόγο και το διπλωματικό επιτελείο του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζει προσεκτικά όλα τα δεδομένα, προκειμένου η κλιμάκωση των πιέσεων να αποδώσει καρπούς και να μην προσκρούσει σε προσχηματικές δικαιολογίες της Τουρκίας που επιμένει να εκμεταλλεύεται ό,τι διαπραγματευτική ευκαιρία παρουσιαστεί μπροστά της για το μεγάλο ανοιχτό μέτωπο που έχει στα νοτιοανατολικά σύνορά της με το κουρδικό.

Σε τέτοιες καταστάσεις δεν επιχειρούνται βεβιασμένες κινήσεις.

Οι κανόνες των διαπραγματεύσεων επιβάλουν τη σωστή διαχείριση του χρόνου.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι ένα παιχνίδι που χάνεται ή κερδίζεται από έναν.

Ούτε μια διαδικασία που γίνεται απλώ και μόνο για να ξεμπερδεύεις.

Η καλύτερη διαπραγμάτευση είναι αυτή που αφήνει και στις δύο πλευρές την αίσθηση ότι έλαβαν κάτι με αξία....

Αν αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Ας πάμε όμως στην ταμπακιέρα: Θα αφήνει ο Τσίπρας να σέρνεται η υπόθεση για πολύ καιρό;

Η δική μου εκτίμηση είναι όχι. Καθαρά και ψύχραιμα.

Θα παρέμβει στο κατάλληλο timing και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Δεν τίθεται κανένα θέμα δισταγμού του.

Είναι θέμα τακτικών ελιγμών και πολιτικής επικοινωνίας την οποία ο Τσίπρας την γνωρίζει αρκετά καλά...

Ο Τσίπρας ξέρει ότι οι Τούρκοι δεν κινούνται ούτε με βάση τη δικαιοσύνη, ούτε με βάση τα πρωτόκολλα.

Κινούνται με την πολιτική ισχύ και πιστεύουν μόνο στο νόμο του ισχυρού.

Ξεκάθαρα πράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Θρίλερ με το κατηγορητήριο

Στο μεταξύ, στα μέσα ενημέρωσης και κυρίως στα Τουρκικά συνεχίζεται η παραφιλολογία γύρω από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους της γείτονος χώρας ανέφερε: «Αυτοί οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας, και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή».

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η Τουρκία βάζει για πρώτη φορά στο… τραπέζι την κατηγορία της κατασκοπείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τη συνέχεια αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης. Η κατηγορία της κατασκοπείας, έστω και σαν εν εξελίξει έρευνα και ανάκριση, δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει ο Ερντογάν κι αν θα πιέσει την… ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής»

«Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα», ανέφερε, επίσης, ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή, ούτε από την Τουρκία υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε.

«Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της», συνέχισε ο Μποζντάγ.

Προσέξτε. Αν και επίσημα δεν βάζουν στο τραπέζι το θέμα των οκτώ, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι επιχειρούν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά τις δυο περιπτώσεις προκειμένου στο τέλος να αποδείξουν ότι αυτοί έκαναν πίσω και απέλασαν τους Έλληνες στρατιωτικούς σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που δεν εκδίδει τους οκτώ στην Τουρκία.

Εν ολίγοις, η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει να δει τι θα ισχυριστούν οι Τούρκοι στο ποινικό μέρος της υπόθεσης...

Μέχρι να τελειώσει αυτό το θρίλερ να θυμάστε:

Ποτέ δεν βάζεις πολλά πάνω στο τραπέζι και ποτέ δεν παίρνεις πολλά πάνω από το τραπέζι.

Το «πολλά βάζεις, πολλά παίρνεις...», είναι για τους παπατζήδες άλλων εποχών...

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook και στο Instagram

Σχετικές ειδήσεις