Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Στρατηγική και σχέδιο που θα καθορίζουν την ένταξη των μεταναστών

Στρατηγική και σχέδιο που θα καθορίζουν την ένταξη των μεταναστών

Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση τα κράτη-μέλη.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Η Τουρκία δε σέβεται καμία συμφωνία και αθώες ψυχές χάνονται κατά τη μεταφορά ή στην καλύτερη των περιπτώσεων συνωστίζονται σε κάποιο λιμάνι μέχρι να αποφασισθεί το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση τηρεί την «ευρωπαϊκή γραμμή» και προσπαθεί να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την καλύτερη μετεγκατάσταση τους.
Η αδυναμία της ΕΕ να λύσει το θέμα, έχει δώσει το δικαίωμα στον κ. Ερντογάν να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις έχουν δυναμώσει τη ρητορική τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικογένεια της Ευρώπης να δέχεται ισχυρή κριτική και να απειλείται, έντονα πλέον, η συνοχή της.

Οι κυριότερες προκλήσεις για την ομαλή ένταξη των μεταναστών, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, είναι η υγεία, η εργασία, η στέγαση και η εκπαίδευση και εκτείνονται από την καλύτερη αντιστοίχηση των δεξιοτήτων των μεταναστών με τις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας, μέχρι τη δημιουργία κοινών χώρων στους οποίους οι κοινότητες θα συναντιούνται και θα δημιουργούν δεσμούς μεταξύ τους.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου τόνισε, ότι η μετανάστευση είναι σε μεγάλο βαθμό μια τοπική και αστική πραγματικότητα. Η έκθεση που συντάχθηκε από ΕΕ και ΟΟΣΑ αποτελεί, πραγματικό κατάλογο ελέγχου για τις δημόσιες ενέργειες· έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να εξομαλύνουν την πορεία της επιτυχούς ένταξης των μεταναστών, με την υποστήριξη των ταμείων της πολιτικής συνοχής.

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Μάρι Κιβινιέμι, δήλωσε: «Οι προσπάθειες για την ένταξη των μεταναστών πρέπει να ξεκινούν αμέσως μετά την άφιξή τους και να συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι τοπικοί ηγέτες γνωρίζουν τις καλύτερες ευκαιρίες για τους νεοεισερχομένους και γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες μπορούν να συμβάλουν, από την κάλυψη ελλείψεων στην αγορά εργασίας μέχρι τη δημιουργία μιας πιο διαφοροποιημένης κουλτούρας που ωφελεί όλους τους κατοίκους. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς ηγέτες από την πρώτη ημέρα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής ένταξη των μεταναστών».

Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν μόνιμα σε χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη –ΟΟΣΑ-το 2016. Αν και η ένταξη των μεταναστών παραμένει βασική αρμοδιότητα των κρατών μελών, τις επόμενες δεκαετίες θα είναι μία από τις κυρίες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ένωση.

Απαιτείται ειδική χρηματοδότηση και μέσα για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής συνοχής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. Να καταρτισθούν στρατηγικές και σχέδια για την ένταξη των μεταναστών.

Οι πόλεις καλούνται να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και να προχωρήσουν στην ταχύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού των μεταναστών.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις