Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

...zu jedem Preis...

...zu jedem Preis...

Το οποίο στα ελληνικά θα πει «με κάθε τίμημα». Χαρές και πανηγύρια από τη μια μεριά, μάλλον ανακούφιση (προσωρινή;) για τους πολλούς και αντιπολιτευτική κριτική.

Αυτή λοιπόν είναι η επόμενη μέρα. Οι προσεκτικοί τονίζουν ότι «ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη».

Αξίζει να πανηγυρίζουμε; Μόνο για το γεγονός ότι ξέρουμε το κουστούμι που έραψαν για τα μέτρα μας. Το αν θα το αντέξουμε θα το δείξει ο χρόνος και η πράξη. Δείχνει δύσκολο και τα μπαλώματα που θα χρειαστεί στο μέλλον θα είναι πολλά.

Το σημαντικότερο όμως, το οποίο είναι πέρα για πέρα σίγουρο όσον αφορά τους οικονομαθηματικούς εγκεφάλους των Βρυξελών, είναι το ότι δεν έχουν λάβει υπόψιν τους τα «τοπικά» δεδομένα που διέπουν την περιοχή, την χώρα, τις νοοτροπίες και την πραγματικότητά μας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μοιράζεται χερσαία και θαλάσσια σύνορα με άλλες τέσσερις. Οι τρεις εξ αυτών, ημιεπίσημα ή ανεπίσημα διεκδικούν μέρος των εδαφών μας. Η εκκολαπτόμενη Εποπτεία και οι φορείς της το γνωρίζουν αυτό;

Και αν ναι, στην απευκταία περίπτωση, που ένας σαλταρισμένος τούρκος ναύαρχος αποφασίσει την κατάληψη του Καστελόριζου, το οποίο με τις περικοπές μέχρι και στα καύσιμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη είναι δύσκολο να καλυφθεί από το υπάρχον δυναμικό, τί θα πράξει;

Θα προχωρήσει στη σύνταξη προκύρηξης για το ελληνικό δίκαιο ή θα αφαιρέσει από το λογαριασμό του Α.Ε.Π. τη συνεισφορά της νήσου και θα ζητήσει να καλυφθεί το κενό με νέα φορολογικά μέτρα;

Καλός ο δανεισμός, καλή η ενίσχυση αλλά το τίμημα της δημιουργίας μιας ευνουχισμένης Ελλάδας σε επίπεδο αποφάσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον ακρωτηριασμό εθνικών εδαφών.

Αν πράγματι ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες, τότε η έδρα του είναι στην παραπάνω. Και αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και να τεθεί στο μικροσκόπιο.

..zu jedem Preis..

Ο κ. Βασίλης Μάργαρης είναι οικονομολόγος.