Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο τελευταίος ατυχής χειρισμός του κ. Παπανδρέου

Ο τελευταίος ατυχής χειρισμός του κ. Παπανδρέου

Ο ύστατος κακός διαπραγματευτικός χειρισμός του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος του κόστισε την πρωθυπουργία...

Την 1η Νοεμβρίου καρατομήθηκε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε έκτακτη και εξαιρετικώς επείγουσα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Δεν θα σταθούμε στη σπουδή που αποδίδεται στον υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη, ούτε στην επάρκεια των αρχηγών και των υπολοίπων αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν.

Υπάρχει ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα υψηλής πολιτικής που μαρτυρά τα κίνητρα αυτής της απόφασης, παρότι γελοιοποίησε και διέσυρε την Ελλάδα ακόμα και στα μάτια Τούρκων αξιωματικών, όπως επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ.

Σε μια ακόμα ατυχή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο απελθείς πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απεκάλυψε πώς η εκάστοτε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται θύμα πολιτικών τεχνασμάτων. Πήγε στις Κάννες ο κ. Παπανδρέου για να επικαλεστεί τον κίνδυνο πραξικοπήματος και να δικαιολογήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος (ως μέτρου πιέσεως).

Ξεπερνάμε το θέσφατο ότι όποτε έκανε διπλωματικό ελιγμό ο κ. Παπανδρέου προέκυψε πρόβλημα και το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Το παρασκήνιο σκιαγράφησε ένας εξαιρετικός και έμπειρος δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το βράδυ της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου, ο συνεργάτης της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» κ. Ζαν Κατρεμώ έγραψε στο Twitter τι συνέβη κατά τη διάρκεια του δείπνου στις Κάννες. Σύμφωνα με τον κ. Κατρεμώ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πραξικοπήματος.

Εντάξει έχουμε καταλάβει πως το τελευταίο διάστημα κάποιοι φωστήρες προσπάθησαν να νεκραναστήσουν το 1965, την Αποστασία, την υπόθεση «Ασπίδα» κι όλα αυτά τα ξεπερασμένα. Έφθασαν ακόμα στην αιφνίδια απομάκρυνση αξιωματικών προκειμένου να εξευμενιστεί η οργή των Ευρωπαίων ηγετών έναντι του κ. Παπανδρέου.

Με χονδροειδείς θεωρίες συνομωσίας και με ανυπόστατους ισχυρισμούς μπορεί να ασκηθεί πολιτική; Υπάρχει σοβαρότητα; Σκέφθηκε κανείς το κόστος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή στο πλαίσιο της ομαλότητας, της δημοκρατίας και της διατήρησης του ισοδύναμου τετελεσμένου έναντι οποιασδήποτε απειλής;

Προφανώς ο αποσυρθείς κ. Γ. Παπανδρέου έχει να σκεφθεί άλλα εσωκομματικά διλήμματα πλέον παρά το κόστος των ενεργειών του από τον πρωθυπουργικό θώκο. Όσον αφορά στις ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη, δεν γίνεται λόγος.

Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι διάφορα ιστολόγια και κάποιες ξένες ενημερωτικές ιστοσελίδες εμφάνισαν την Ελλάδα σαν λατινοαμερικάνικη ή αφρικανική μπανανία με θερμοκέφαλους στρατηγούς οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν πραξικόπημα. Ούτε η αποκαλούμενη "ειδική δημοκρατία", η τουρκική που άγεται και φέρεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο δεν λειτουργεί έτσι.

Αυτός ο θόρυβος προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης.

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός ζήτησε από τον κ. Κατρεμώ να δώσει λεπτομέρειες σχετικώς με όσα ανέφερε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος; Περιέγραψε πώς κύλησε το δείπνο την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και των Ευρωπαίων εταίρων, Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Ρόμπαι, Ρεν και Λαγκάρντ. «Εξήγησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όπως ένα δημοψήφισμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για πραξικόπημα στην Ελλάδα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», επισημαίνει.

Φυσικά κανείς δεν τον πίστεψε. Φθάσαμε στη γνωστή διαρροή της χλευαστικής φράσης που διετύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζύ στον Αμερικανό ομόλογό του κ. Μπάρακ Ομπάμα. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σχολιαστές θεώρησαν πιθανότερη τη βύθιση στη φαυλότητα από εκείνους που καταστρέφουν την Αθήνα κάθε τόσο παρά από τους στρατηγούς.

Υπάρχει όμως ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Γιατί τόση ανευθυνότητα; Γιατί τέτοιος διασυρμός εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των θεσμών; Η επιπολαιότητα οδηγεί σε περιπέτειες, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αποκαλούμενη ως μεταβατική κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου και φυσικά ο ελληνικός λαός.

Αυτά ως επίλογος στη φρενίτιδα των δύο ετών που ήθελε να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Δανία του Νότου», την κατάντησε «μπανανία της Ευρώπης» και προώθησε μεταρρυθμίσεις που ελλοχεύουν κινδύνους για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.