Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

ΑΟΖ: Διαλέξτε αν είναι το «τέλος» ή η αρχή

ΑΟΖ: Διαλέξτε αν είναι το «τέλος» ή η αρχή

Του Βασίλη Κικίλια, Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος Ν.Δ.

Μπορούμε να κλαίμε πάνω από το πτώμα της ελληνικής οικονομίας για πολύ ακόμη: Το κάνουν άλλωστε κυβερνώντες και ανευθυνουπεύθυνοι 2 χρόνια τώρα που η ομάδα “ΓΑΠ” μας ‘σώζει’ ξανά και ξανά. Σώσιμο που συνεπιφέρει αφενός την οικονομική μας εξαθλίωση, αφετέρου την απώλεια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ήρθε λοιπόν το τέλος μας; Αν οικοδομήσουμε με παλιά φθαρμένα υλικά ίσως ναι… αν οικοδομήσουμε τη Νέα Μεταπολίτευση σε φρέσκες ιδέες, σε άξια πρόσωπα και περιβάλλουμε την Πατρίδα με αγάπη ίσως ΟΧΙ.

Φρέσκιες Ιδέες σημαίνει τόλμη, θάρρος και αίσθημα ευθύνης.

Ο «πατέρας» του πολιτικού ρεαλισμού της κυρίαρχης σχολής σκέψης στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές σπουδές, Θουκυδίδης, έχει τονίσει μεταξύ άλλων πως «Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα». Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που περιβάλλεται από θάλασσα το στρατηγικό πλεονέκτημα, ακόμη παραμένει «στα χαρτιά».
Θάλασσα για τη πατρίδα μας είναι πλούτος και εθνική κυριαρχία.

Για να γίνω πιο κατανοητός.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), είναι μία νέα ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών, με τεράστιο εύρος που περιλαμβάνει τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος της περιοχής της, και αρχίζει μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Πίσω από την χάραξη της γραμμής της ΑΟ κρύβεται μια δυνατή και ρεαλιστική λύση για την οικονομία μας, κρύβεται μια βάσιμη ελπίδα αναστήλωσης του ηθικού μας.

Συντάσσομαι με αυτούς που πιστεύουν πως η εκμετάλλευση της οικονομικής ζώνης θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Κάποιοι χλεύασαν, απαξίωσαν την ΑΟΖ, είπαν ακόμα πως είναι μόδα και θα περάσει. Οι ίδιοι έκανα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ήρθαν λοιπόν οι εξελίξεις να τους ξεπεράσουν. Η μικρή Κύπρος τόλμησε και δικαιώθηκε.

Η Κύπρος χάραξε ΑΟΖ το 2003 με τον αήμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Σύναψε συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Έστειλε πλατφόρμα της Noble Energy, τρύπησε νότια του νησιού στα 200 ν. μίλια, 800 μέτρα πριν το κοίτασμα που βρήκε, τα spread της έπεσαν 500 μονάδες. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια:

Tο Χρηματιστήριο τκαλπάζει, ενώ εκτιμούν ότι το κοίτασμα είναι της τάξης των 10 ΤΡΙΣ κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Πουλάνε τα λεγόμενα blue prints των ερευνών έναντι 97 εκ. ευρώ μέσα σε 2 εβομάδες. Όλα αυτά κάνουν τους Ευρωπαίους να λένε ότι η Κύπρος θα είναι το νέο Κατάρ της Ευρώπης.

Η Κύπρος συμφώνησε ήδη με το Ισραήλ, -μια και η Ελληνική Κυβέρνηση το 2003 αρνήθηκε να συμμετάσχει-πέτυχε τη “διεθνή κάλυψη” από τις μεγάλες δυνάμεις”, ενώ παράλληλα το Ισραήλ έχει σχεδόν αναγνωρίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει την Ζώνη.

Ο Α. Σαμαράς τόλμησε να δηλώσει πως ως πρωθυπουργός θα χαράξει ΑΟΖ. Η ελπίδα ξαναγεννιέται, και οι Έλληνες μπορούμε…!

Ας αφήσουμε πίσω τους φαύλους της ιστορίας και ας χαράξουμε μαζί τη γραμμή της νέας μεταπολίτευσης.

Σας προσκαλώ το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στη εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής 11:00-14:00 με ομιλητές τον Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό, τον Καθηγητή Θόδωρο Καρυώτη και τον Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και τουρισμου Σόλωνα Κασσίνη.